Buitenlandse studenten ‘makkelijke prooi’ door tekort aan kamers

Het centrum van Maastricht vanuit de lucht.

Het centrum van Maastricht vanuit de lucht.© De Limburger

Uitbuiting, hoge prijzen en rare clausules. Dat is waar internationale studenten in Nederland tegenaan lopen als ze op zoek gaan naar een kamer. Het is het gevolg van het enorme tekort aan woonruimte.

AD/Jitske-Sophie Venema

De krappe Nederlandse woningmarkt is een mijnenveld voor internationale studenten. "Ze worden uitgebuit met hoge prijzen en rare clausules, dit kan zo niet langer", vindt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). "Er vinden ontzettend veel wanpraktijken plaats", zegt Geertje Hulzebos, bestuurslid van de LSVb. "Dat is allemaal mogelijk door het grote tekort aan kamers."

WanhoopHet aantal internationale studenten in Nederland verdubbelde in vier jaar tijd van 58.000 in 2013 naar 122.000 vorig jaar. Elke international zoekt woonruimte en tijdens die huizenjacht zijn ze kwetsbaar. Meestal zoeken zij vanuit hun thuisland, waardoor een bezichtiging of kennismaking met de verhuurder onmogelijk is. "Ze móeten een kamer vinden, dat maakt hun wanhoop zo groot", zegt Hulzebos. Daarbij kennen ze vaak de Nederlandse regels en rechten niet, waardoor ze akkoord gaan met kleine hokjes, hoge prijzen, vreemde contracten of ongure verhuurders.

Makkelijke prooiDe Woonbond noemt internationale studenten ‘een makkelijke prooi’. "Ze kennen de weg niet en daardoor wordt misbruik van ze gemaakt", zegt woordvoerder Marcel Trip. De LSVb, die veel hulpvragen van buitenlandse studiebollen ontvangt, vindt dat het zo niet langer kan. Hulzebos: "Wij roepen universiteiten op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Stop met internationaliseren als je je studenten geen woning kunt bieden."

MaastrichtDe universiteit Maastricht herkent de situatie, aldus een woordvoerder. "Zeker, hun specifieke omstandigheden maakt internationale studenten kwetsbaarder voor huisjesmelkers." Cijfers over een concreet aantal klachten, en of dat aantal groeit, kon hij dinsdagavond niet geven. De universiteit ziet de kamernood groeien. En dat terwijl de afgelopen jaren honderden extra kamers zijn gerealiseerd. Andere universiteiten zeggen dat ze Europese studenten niet zomaar kunnen weigeren. Ze proberen de groei bij te benen door te zoeken naar uitbreiding van het aantal bedden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee