'Twie bölkes mokka en ei bölke hazelnoot'

Patty van de ijskraam (links) en Mitty Willems.

Patty van de ijskraam (links) en Mitty Willems.© Jeroen Janssen

Gelato Fantastico, zo heet de ijskraam van Patty Mesa die vrijwel dagelijks gestald staat op de kruising tussen het Monseigneur Nolenspark en het Henri Hermanspark in Maastricht. Nu de warme dagen zich aaneen rijgen is haar mobiele ijssalonnetje een trefpunt geworden voor heel wat toeristen en stadsbewoners.

Jeroen Janssen

Nauwelijks heeft Patty zich met haar ijswagen geïnstalleerd of er is aanloop. Toevallige passanten die de verkoeling van het park opzoeken en snel een ijsje scoren. Studenten die komen chillen en die de verleiding van het koele ijs niet kunnen weerstaan, maar ook Maastrichtenaren uit het Jekerkwartier die ’n ieske’ komen halen en even een praatje komen slaan met Patty.

Een van de trouwe bezoekers is Mitty Willems die dagelijks bij Patty te vinden is. Haar bestelling is vrijwel iedere dag dezelfde: twie bölkes mokka en ei bölke hazelnoot. Maar de conversatie is altijd anders en verveelt dus nooit.

“Patty is zo gezellig en lief, ik vind het heerlijk om hier te komen buurten”, zegt Mitty. “Je komt hier altijd mensen tegen en vaak zijn dat inwoners van de binnenstad, net als ik. Dat levert mooie verhalen op, over vroeger en over de enorme veranderingen die Maastricht heeft doorgemaakt. Maastricht is een echte terrasstad geworden, heerlijk.”

Iedere morgen werkt Mitty in de twee restaurants van haar zoon in de Koestraat waar ze de taartjes en desserts verzorgt. Daarna gaat ze naar Patty. Naast het prachtige weer van deze lente en zomer komt ook André Rieu vrijwel altijd langs tijdens de gesprekken. Mitty heeft uzze André al vele malen zien optreden, zelfs in Lissabon was ze van de partij. “Geweldig wat die man heeft bereikt, hij zet Maastricht op een fantastische manier op de wereldkaart.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee