Veteranen: haal ook onze strijdmakkers uit Noord-Korea

© Oorlogsgraven stichting

Van links naar rechts: Johannes Moonen, Cornelis van der Snepscheut, Johannes Knaap, Tijs Deegmulder en Franciscus Lamberti.

Van links naar rechts: Johannes Moonen, Cornelis van der Snepscheut, Johannes Knaap, Tijs Deegmulder en Franciscus Lamberti.© Oorlogsgravenstichting

thumbnail:
thumbnail: Van links naar rechts: Johannes Moonen, Cornelis van der Snepscheut, Johannes Knaap, Tijs Deegmulder en Franciscus Lamberti.

Veteranen uit de Korea-oorlog vragen premier Mark Rutte zich in te spannen om de stoffelijke resten van achtergebleven en vermiste Nederlandse soldaten terug te krijgen.

Hans van Soest

Nu Noord-Korea de resten van 55 Amerikaanse soldaten heeft overhandigd aan de Verenigde Staten, hoopt de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) dat ook verdwenen Nederlanders 65 jaar na dato een fatsoenlijk afscheid kunnen krijgen. "We hebben goede hoop dat zij kunnen worden begraven bij hun maten op de militaire begraafplaats in het Zuid-Koreaanse Busan’’, zegt Paul Gommers, voorzitter van de VOKS.

Gevangen genomenHet gaat om de resten van vijf Nederlandse militairen. Drie zijn er vermist in de strijd: sergeant Cornelis van der Snepscheut en de soldaten Johannes Moonen en Johannes Knaap. Het stoffelijk overschot van soldaat Tijs Deegmulder bleef achter op het slagveld bij een aanval op 22 december 1951 op de zogeheten Silver Star Hill. En soldaat Franciscus Lamberti werd gevangengenomen door de Noord-Koreanen en is gestorven in gevangenschap.

Van links naar rechts: Johannes Moonen, Cornelis van der Snepscheut, Johannes Knaap, Tijs Deegmulder en Franciscus Lamberti.

In een brief wordt premier Mark Rutte opgeroepen om op politiek en diplomatiek niveau contact te zoeken met het regime in Pyongyang om de overschotten van de vijf vrij te geven. "Pas dan kan hun familie op waardige wijze afscheid nemen van hun dierbare”, stelt Gommers.

AmerikaHet verzoek van de veteranen is ook gestuurd naar de ambassadeurs van de Verenigde Staten en die van Zuid-Korea. Nu er sprake lijkt van een dooi in de relatie tussen het Westen en Noord-Korea, zien de veteranen hun kans schoon. In april dit jaar verklaarden de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in dat ze het conflict tussen hun beide landen willen beëindigen. Vorige week gaf Noord-Korea de stoffelijke overschotten van vermoedelijk 55 Amerikaanse militairen vrij. Overigens bevinden zich in Noord- Korea nog meer dan 5000 stoffelijke overschotten van Amerikaanse militairen.

Gommers – zelf zoon van een Koreaveteraan – realiseert zich dat er weinig aandacht zal zijn voor die van de vijf Nederlandse militairen. "Daarom ook dat we dit onder de aandacht van de Amerikanen brengen.

VrijgegevenOnze jongens hebben daar hun stinkende best gedaan. Ze waren ingedeeld bij de Amerikaanse 2de infanteriedivisie en vochten in Amerikaanse uniformen. Het kan dus best zijn dat er onder de 55 nu vrijgegeven stoffelijke overschotten ook resten van een van onze jongens zitten.”

In totaal vochten er in de Korea- oorlog tussen 1950 en 1953 4748 Nederlanders mee. Van hen lieten er 122 het leven. De oorlog ontstond toen het communistische Noord- Korea onverwachts Zuid-Korea binnenviel en grotendeels veroverde. Een VN-troepenmacht onder leiding van de VS greep daarop in. Sinds 1953 geldt een wapenstilstand; de vrede is nooit getekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee