Boeren luiden noodklok over aanhoudende droogte

© Jeroen Kuit

De aanhoudende droogte kan er wel eens voor gaan zorgen dat we binnenkort te maken krijgen met lege groenteschappen. Daarvoor waarschuwt de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO).

Redactie

Door de droogte is er sprake van ten minste een halvering van de verwachte productie in alle teelten. Planten zijn verbrand of verpieteren in de grond. En er wordt vooralsnog geen regen van betekenis verwacht die daar verandering in kan brengen.

Tot aan de lippenVolgens Léon Faassen, voorzitter van de de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) zijn veel Limburgse agrariërs zowel fysiek als mentaal aan het eind van hun Latijn. "Boeren en tuinders zijn niet te beroerd om de schouders eronder te zetten en als dat gebeurt met het oog op een goede opbrengst is het tot daaraan toe, maar nu gebeurt het om de schade te beperken. Het water, of beter gezegd de droogte, staat ze tot aan de lippen."

SchadeDe problemen zijn het grootst in het noorden en midden van de provincie. "Waar niet beregend is, beginnen de gewassen onherstelbare schade te vertonen", vertelt Pieter Lucassen, voorzitter van de LLTB-regio Noord-Limburg en zelf plantenkweker. "Het is de droogte, maar ook de hitte die ons op dit moment parten speelt. De groei is helemaal uit de producten en we lopen op onze laatste benen."

In het zuiden is het minder nijpend. Daar houdt de kleiachtige grond het water beter vast dan de zandgronden in Noord- en Midden-Limburg.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee