Belgische piloten Ryanair gaan staken

Toestellen van Ryanair op de luchthaven in het Belgische Charleroi. Foto: EPA

Toestellen van Ryanair op de luchthaven in het Belgische Charleroi. Foto: EPA© EPA

Belgische piloten van budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair gaan op 10 augustus staken.

Redactie

De pilotenvakbonden in België hebben tot die staking opgeroepen uit solidariteit met collega's uit andere landen. Ook Zweedse piloten van de Ierse maatschappij zijn van plan op 10 augustus het werk neer te leggen.

Nog één kansNederlandse Ryanair-piloten dreigen met acties. Pilotenvakbond VNV geeft de Ierse luchtvaartmaatschappij nog één kans om met nieuwe voorstellen voor betere arbeidsvoorwaardente komen. Zijn die op 7 augustus niet binnen, dan gaan ze staken. Of ze zich in dat geval bij de Belgische en Zweedse piloten aansluiten, wil de VNV niet zeggen. Ook in Duitsland stemden Ryanair-piloten al in met werkonderbrekingen, maar zij hebben nog geen datum vastgelegd.

Onder vuurRyanair ligt van alle kanten onder vuur van zijn personeel. De piloten in Ierland voeren al geruime tijd actie en ook het cabinepersoneel in België, Spanje, Portugal en Italië legde het werk al neer.

Naar PolenRyanair-topman Michael O'Leary dreigde om meer banen naar Polen te verplaatsen als de werkonderbrekingen worden doorgezet. Al eerder verplaatste hij banen van Dublin naar Polen, waarmee hij een dreigement aan de Ierse piloten inloste.

Maastricht Aachen AirportAls de Nederlandse piloten gaan staken, kondigen ze dat overigens 24 uur van tevoren aan, heeft hun vakbond laten weten. Ryanair vliegt in Nederland vanaf Maastricht Aachen Airport, Eindhoven Airport en Schiphol.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee