Heerlense ambtenaren vervolgd voor corruptie

Het Heerlense gemeentehuis (rechts)

Het Heerlense gemeentehuis (rechts)© Bas Quaedvlieg

Justitie gaat een ambtenaar en een oud-medewerker van de gemeente Heerlen vervolgen op verdenking van corruptie. Het OM hoopt dat de rechtszaak nog dit jaar dient.

Annelies Hendrikx en Theo Sniekers

De twee verdachten werden in november 2016 aangehouden, samen met twee andere betrokkenen die ook worden vervolgd. Belangrijke verdachte is de 33-jarige P. Justitie wil nu nog niet concreet ingaan op de strafbare feiten die hij zou hebben begaan. Uit het strafdossier dat De Limburger heeft ingezien, bleek eerder dat het OM denkt dat P. de gemeente in 2016 voor tienduizenden euro’s wilde benadelen.

Lees ook: Corruptieaffaire Heerlen: ambtenaar vroeg steigerbouwer om neprekening

Nep-factuurHij zou een steigerbouwer verzocht hebben een nep-factuur van 15.000 euro voor nooit verricht werk naar de gemeente te sturen. Die zou dan worden betaald, en de winst gedeeld. Later in 2016 werd de aannemer ook gevraagd een offerte voor een gemeentelijke opdracht met 15 mille op te hogen. De op 1 augustus 2016 bij de gemeente vertrokken P. zou volgens het OM hierbij collega M. (45) als handlanger hebben ingeschakeld.

VragenDe steigerbouwer speelde het hele spelletje op verzoek van justitie mee. In november werden P. en M. opgepakt. M.’s advocaat Serge Weening wil nu niet reageren op het vervolgingsbesluit omdat het OM nog geen dagvaarding heeft uitgebracht en hij niet precies weet wat de ambtenaar wordt verweten. P.’s advocaat Sandra Carli zwijgt daarom nu ook. Zij gaat wel vragen stellen over de rol van de steigerbouwer. "Volgens mijn cliënt is het allemaal anders gegaan dan de steigerbouwer als informant heeft verklaard."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee