Duizenden in beslag genomen flessen en blikken bier en wijn onder de hamer

Duizenden flessen en blikken bier en wijn. Het komt niet vaak voor dat de Belastingdienst dit soort goederen veilt. Woensdag gingen er in Maastricht 28 pallets onder de hamer, in beslag genomen bij een niet nader genoemde ondernemer uit Venlo. Eenmaal, andermaal...

Jeroen Geerts

Veilingmeester Henry Berghorst komt bij zijn werk voor de Belastingdienst de gekste dingen tegen. "Onlangs nog driehonderd antieke klokken", memoreert hij. Verder zijn het veelal sieraden, auto’s, machines. "Maar dit soort hoeveelheden alcohol ben ik niet eerder tegengekomen."

BeslagleggingDe Belastingdienst doet geen mededelingen over de herkomst van de 28 pallets bier en wijn die woensdagochtend werden geveild in een loods in Maastricht. Ze zijn afkomstig van een beslaglegging in Venlo, is alle informatie die wordt prijsgegeven. Blikken Guinness, blikken Stella Artois, flesjes Peroni, Budweiser en Carlsberg. En een rijke selectie witte wijnen, rode wijnen en rosé. Wie hoopte hier voor een prikkie een Château Margaux of een Rothschild op de kop te kunnen tikken, kwam bedrogen uit. "Het gaat in vrijwel alle gevallen om jonge wijnen." Lindemans, Blossom Hill, Altus Elements, merlots, chardonnays. Wijnen die voor minder dan tien euro in de schappen van veel supermarkten liggen. Sowieso gaat hier alles alleen per pallet.

Niets mis mee. Maar het feit dat er qua belegging niets te halen valt, weegt mee in wat er op geboden wordt. Voor sommige pallets bier is de houdbaarheid erg kort. Eén pallet Peroni moet officieel deze maand nog genuttigd worden. Een andere pallet Peroni heeft als houdbaarheidsdatum september.

Honderd euroUiteindelijk leert de veiling dat die ene maand honderd euro verschil maakt. De eerste ging voor tweehonderd euro, de tweede voor driehonderd. 72 dozen met 24 flesjes per pallet. Reken maar uit. Dat is geen slechte deal. Maar je moet van goeden huize komen om dat voor die tijd op te hebben.

Toch bestaat de meerderheid van de bieders deze ochtend uit particulieren. Daarnaast zijn er professionele handelaars, opmerkelijk genoeg vrijwel allemaal uit Brabant. "Brabanders kopen alles", weet Berghorst uit ervaring. En kijk: daar zien we een gezicht dat we kennen van een supermarkt in de buurt. Ze zijn allemaal even mediaschuw.

De opkomst is niet wat de Belastingdienst ervan verwachtte. Een handjevol bieders. "Veel minder dan vorige week", toen de eerste tranche van de uit Venlo afkomstige drank in Weert onder de hamer is gegaan. Een eerste schatting? "Ik denk dat we 60 procent van de gehoopte opbrengst hebben gehaald."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee