'Geen actie Inspectie bij falende thuiszorg'

Print
'Geen actie Inspectie bij falende thuiszorg'

Afbeelding: iStock

Veel thuiszorgorganisaties hebben de zaken niet op orde voor het leveren van goede en veilige zorg. En de inspectie grijpt niet in.

Zo worden patiënten onterecht vastgezet en dient ongeschoold personeel insuline en sondevoeding toe.

Dat constateert de Consumentenbond, die wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport actie ondernemen.

Randvoorwaarden
De Consumentenbond bestudeerde 50 inspectierapporten van bezoeken die de IGJ aflegde bij thuiszorgorganisaties. Maar liefst 48 thuiszorgorganisaties bleken niet te voldoen aan de randvoorwaarden voor goede en veilige zorg.

Zeven daarvan haalden zelfs geen enkele randvoorwaarde. Ook na een verplicht verbetertraject van de IGJ voldeden de meeste thuiszorginstellingen nog steeds niet aan de richtlijnen.

Alarmerend
Volgens Bart Combée, directeur Consumentenbond, tonen de rapporten een alarmerend beeld. "En extra zorgelijk is dat de toezichthouder nauwelijks ingrijpt. De inspectie lijkt een beleid van pappen en nathouden te hanteren."

De thuiszorgorganisaties blijven ondertussen onverantwoorde zorg leveren, stelt hij. "Het is onbegrijpelijk dat de inspectie hier zo laks in is."

De Consumentenbond heeft een meldpunt geopend waar mensen misstanden kunnen aankaarten.
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen