ProRail weert wild met geurbarrière

Print
Hoe voorkom je dat herten en reeën te lang blijven rondhangen langs het spoor met het risico dat ze door een aanstormende trein worden aangereden? Spoorbeheerder ProRail heeft er iets op bedacht.

Op zeven locaties langs de rails bij Lochem staan geurpalen die een onaangename stank verspreiden voor het wild. Dat kiest vervolgens het hazenpad.

Minder vertraging
De eerste resultaten van de proef langs het spoor bij Lochem zijn bemoedigend. "Ja, het aantal aanrijdingen tussen dieren en treinen is er nu nihil", zegt een woordvoerder van ProRail. Minder aanrijdingen betekent minder dode dieren en minder vertraging.

Schuim
De geurbarrière bij Lochem is begin 2017 ingericht. Aan weerszijden van het spoor staan over een lengte van 750 meter houten paaltjes met daar bovenop een dot biologisch purschuim. Het schuim is ingespoten met een geurmiddel dat dieren wegjaagt. Om de zoveel tijd wordt dat herhaald.

Locaties
Of de proef wordt uitgebreid naar andere delen van het land en op welke locaties dit dan zal zijn, is nog onduidelijk. Daarover moet ProRail volgens een woordvoerder nog een beslissing nemen.