Mini Countryman uit Born verkoophit van BMW Group

Print
Mini Countryman uit Born verkoophit van BMW Group

Productie van de Mini Countryman in Born, bij VDL Nedcar. Afbeelding: Roger Dohmen

Born - Meer auto’s, minder winst bij BMW. Met name twee van de vijf modellen die in Born worden gebouwd, vinden gretig aftrek: de Mini Countryman (plus 39,8 procent) en de BMW X1 (plus 11,8 procent).

De Beierse autofabrikant BMW heeft mede als gevolg van hogere grondstofprijzen, in het tweede kwartaal minder geld verdiend dan vorig jaar: bruto 2,873 miljard euro (- 6 procent). Het aantal verkochte auto’s daarentegen steeg met 0,7 procent naar 637.878 stuks.

Handelsconlicten
Als gevolg van sluimerende handelsconflicten tussen China en de VS daalden de verkopen in China licht met 2,4 procent, al blijft er over het eerste half jaar nog altijd een plusje over van 2,2 procent.

Exlusief
De Mini Countryman, die exclusief bij VDL Nedcar in Born wordt geassembleerd voor de wereldmarkt, doet het verhoudingsgewijs het best binnen de BMW Group. Het aantal verkochte auto’s steeg met 39,8 procent naar 48.692 ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal verkopen BMW X1, die zowel in Regensburg als in Born van de band rolt, groeide met een stevige 11,8 procent naar 152.866 stuks.

BMW X1
BMW zou met name de BMW X1-productie in Born verder willen opvoeren. Maar Nedcar-directeur Paul van Vuuren heeft het Duitse concern ‘nee moeten verkopen’. "We hanteren het principe: medewerkers eerst. In 2019 komen er immers kortere werkdagen."