Parkeerproblemen bij ECI Roermond opgelost

© Stefan Koopmans

De parkeerproblemen bij ECI in Roermond zijn opgelost. Zolang niet alle extra nieuwe parkeerplaatsen zijn gerealiseerd, mogen gasten hun auto permanent wegzetten op het evenementenplein voor de cultuurfabriek, het Louis Ramaekersplein.

Gertie Driessen

Daarna fungeert het plein als ‘overloop’ tijdens piekuren in de avond. Vooralsnog gaat het om een proef die loopt tot april volgend jaar.

AvondurenSinds ECI uitgebreid is met bar/bistro Mr. Sammi is vooral in de avonduren de parkeerdruk in de omgeving erg groot. Daarom wilde de gemeente 32 extra parkeervakken toevoegen, zestien aan de randen van het Louis Ramaekersplein en zestien aan de Dokter Bärstraat. Die laatste locatie was tegen het zere been van de overburen aan de weg Aan de Wittenberg. Zij zouden de nieuwe parkeerplekken zo ongeveer in de tuin krijgen. Bovendien bleek voor de realisatie van deze zestien plekken een omgevingsvergunning nodig, waartegen de buurt ongetwijfeld bezwaar aan zou tekenen.

Tachtig procentTijdens een informatieavond voor de omwonenden in juni zegde verantwoordelijk wethouder Rens Evers (GroenLinks) toe dat de gemeente op zoek gaat naar een alternatieve locatie voor de zestien parkeerplaatsen. Tot die gevonden is, mag er permanent op het evenementenplein voor de deur worden geparkeerd. Maar ook daarna blijft het plein op piekmomenten een parkeerplaats. Dat mag alleen als in de omgeving tachtig procent van de parkeerruimte vol staat. Alleen wanneer ’s avonds vanwege bepaalde activiteiten heel veel bezoekers worden verwacht, mag het plein op voorhand worden open gesteld.

SlagboomExploitant Kien van ECI krijgt het beheer over het plein. Volgens Danny Vermeer van Kien komt er straks een slagboom. "Met de gemeente is afgesproken dat wij elke dag vanaf een uur of zes tellen hoeveel auto’s er staan. Pas als bijna alles vol is, mag de slagboom omhoog.” De gemeente wil het Louis Ramaekersplein openhouden omdat het een ‘stedenbouwkundige waarde’ heeft voor het gebied. Het historische fabriekspand is vanaf de weg tegenwoordig echter nauwelijks nog te zien vanwege alle woonblokken die in Roerdelta zijn verrezen. "Er is nog één stukje met open zicht vanaf de weg, maar daar wordt binnenkort ook gebouwd”, weet Vermeer.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee