1,1 miljoen binnen: renovatie kerk Schinnen kan van start

Print
1,1 miljoen binnen: renovatie kerk Schinnen kan van start

Het vervangen van de keermuur wordt het moeilijkste deel van de renovatie. Afbeelding: Ermindo Armino

Amstenrade - De parochie Sint-Dyonisius heeft met acties twee ton opgehaald. Samen met de negen ton van andere instanties is het geld binnen om de kerk van Schinnen te kunnen renoveren.

Dit najaar wordt de Dionysiuskerk van Schinnen het toneel van grootschalige werkzaamheden. De zwaarste klus: een nieuwe keermuur rond de terpkerk.

Keermuur
In totaal steken provincie, gemeente Schinnen, bisdom en parochie samen 1,1 miljoen euro in het project. Dat geld heeft de kerk inmiddels bij elkaar. Het grootste deel van dat bedrag is bestemd voor de keermuur. Op die muur staat een enorme druk door het water dat op het terrein van de kerk en de begraafplaats in de grond zit. Ooit heeft er aan de binnenkant van de muur een pad gelopen, blijkt uit handvatten die aan de binnenkant van de muur zijn gevonden. Dat pad is dichtgeslibd en daarmee ook een afwatering.

Het meest avontuurlijke deel van de werkzaamheden is de vervanging van de muur en tegelijkertijd het keren en opvangen van de vrijkomende grond. Op sommige plaatsen zal de keermuur helemaal worden afgebroken, elders moeten stukken worden vervangen.

Metselwerk
Aan de buitenkant houdt de muur dezelfde aanblik, geen beton dus maar metselwerk. De straat Achter de kerk zal tijdens het werk op sommige momenten moeten worden afgesloten.

Op het binnenterrein boven op de terp komt een afvoergeul. Van de kerk zelf moeten de dakgoten worden vervangen omdat deze lekken of dreigen te gaan lekken. Ook wordt de kleine toren gerenoveerd. Verder wordt de begraafplaats opnieuw ingericht en uitgebreid. Het oudste deel van de kerk stamt uit de twaalfde eeuw. Het gebouw is een Rijksmonument.

Band
De parochie Sint-Dyonisius heeft met allerlei acties een kleine twee ton opgebracht. Veel mensen in Schinnen hebben een band met de kerk, omdat ze er zijn getrouwd, gedoopt maar ook omdat ze het gebouw als centraal bindmiddel in het dorp zien, niet zozeer omdat ze gelovig zijn en wekelijks naar de eucharistieviering gaan.