Limburgse boeren boos over controlevluchten waterschap

Print
Limburgse boeren boos over controlevluchten waterschap

Afbeelding: ANP

Tumult in tijden van droogte. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is boos op Waterschap Limburg.

Dat meldde vrijdag dat het vanwege de extreme droogte ingestelde verbod om het land te besproeien met water uit omliggende beken, ook vanuit de lucht wordt gehandhaafd. Per helikopter.

Hennepteelt
Dat schoot LLTB-voorzitter Léon Faassen in het verkeerde keelgat. Hij liet een persbericht uitgaan waarin hij het woord ‘absurd’ in de mond neemt. "Als wij de politie om handhaving vragen bij de bestrijding van misdrijven - de illegale hennepteelt - is daar geen geld voor. Maar als het waterschap wil controleren op overtredingen door boeren, is geld geen probleem.” Faassen zegt "natuurlijk niet tegen controles op naleving” te zijn, maar "niet op deze manier. Dit is met een kanon op een mug schieten, betaald met gemeenschapsgeld. Alsof wij de criminelen zijn. Dit krijg ik mijn leden niet uitgelegd.”

Trots
Patrick van der Broeck, oud-gedeputeerde en sinds 2017 dijkgraaf bij het waterschap Limburg: "Ik ben trots op de Limburgse boeren. Honderden van hen hebben een vergunning voor het, onder normale omstandigheden, besproeien van hun land met water uit beken en sloten. Sinds we dat medio juni tijdelijk hebben verboden, is er maar één overtreding gesignaleerd. Eén boete uitgedeeld. Voor mij is dat een ­bewijs dat men de noodzaak van de maatregel en de ernst van de situatie onderschrijft.”

Vrijdag maakte het waterschap bekend dat het zogeheten onttrekkingsverbod verder is uitgebreid. Er werden twaalf beken in vooral Midden- en Zuid-Limburg toegevoegd. Daaronder de Geul, de Eyserbeek en de Bosbeek (Meinweg). Het bericht ging gepaard met de waarschuwing dat ‘handhavers veelvuldig aanwezig zullen zijn in het gebied en ook controles vanuit de lucht uitvoeren’.

Communicatie
De dijkgraaf erkent dat de communicatie beter had gekund. "Ons waterschap voert jaarlijks zes vluchten uit. Die worden ver van tevoren ingepland. Die van juni viel toevallig samen met het ingestelde onttrekkingsverbod. Zo was daar extra aandacht voor. We gaan komende weken zeker niet dagelijks de lucht in.”

De zes vluchten zijn verdeeld over het jaar, zegt Van der Broeck. "We controleren op van alles: scheuren in het grasland, de kwaliteit van onze eigen stuwen, op illegale lozingen en ook op onttrekkingen. Naast de piloot zitten een handhaver en een fotograaf aan boord. Een vlucht kost zo’n 1100 euro. Dat betalen we zelf. Als wij tijdens de vlucht een hennepteelt in een maïsveld zien, geven we dat natuurlijk door aan de politie en de LLTB.” Zo snijdt het mes wel degelijk aan twee kanten, wil hij maar zeggen.

Vanaf de grond
Overigens is de voornoemde enige boete niet opgelegd na een helikoptervlucht. De overtreding werd vanaf de grond gesignaleerd. Het waterschap wil niet zeggen om welk bedrijf het gaat. Het verbod op de besproeiing vanuit beken blijft van kracht tot het waterpeil weer op normaal niveau is, uiterlijk tot begin oktober. Intussen mogen boeren hun land wel nathouden met opgepompt grondwater.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje