Zorgen over onderdak voor verenigingen Beek

Zaal Vroemen staat sinds vorige week te koop.

Zaal Vroemen staat sinds vorige week te koop.© Google Street View

De coalitiepartij BBB-NDB in Beek maakt zich ernstig zorgen over onderdak voor verenigingen in de gemeente.

Martine Zwets

Dat schrijft de partij in een brief aan het college. Aanleiding zijn de sluiting van café-zaal Vroemen in Genhout (gesloten sinds mei), de aanstaande sluiting van verenigingsgebouw ’t Auwt Patronaat in Beek (vanaf 31 augustus) en de perikelen rondom gemeenschapshuis Neerbeek, waaruit verschillende verenigingen - zoals de fanfare en de jachtclub - al zijn vertrokken, omdat de stichting zich wil gaan richten op dagbesteding voor ouderen en gehandicapten. "De verenigingen worden onder druk gezet om een andere locatie te zoeken”, zegt BBB-NDB-raadslid Paul Montulet.

Bij het Gemeenschapshuis Neerbeek was niemand bereikbaar voor commentaar.

HoekstenenDe coalitiepartij luidt de noodklok over verenigingen die nu al dakloos zijn of onmiddellijk na het zomerreces worden. ‘De gemeente Beek is rijk aan verenigingen die ook in het onlangs gesloten coalitieakkoord de hoekstenen van de samenleving worden genoemd. De verenigingen zijn wenselijk en noodzakelijk onderdeel van onze samenleving’, staat in de brief aan het college.

De partij wil onder andere weten welke bijdrage de gemeente kan leveren om het verenigingsleven te helpen en vraagt het college welke mogelijkheden het ziet om in Neerbeek te bemiddelen tussen stichting, beheerder en verenigingen.

Zaal Vroemen staat sinds vorige week te koop, ’t Auwt Patronaat - dat sinds 1910 dienst doet als verenigingsgebouw - moet sluiten omdat openblijven niet langer rendabel is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee