Alleenstaande minderjarige asielzoekers naar tijdelijke opvang Maastricht

De locatie aan de Parkweg in Maastricht

De locatie aan de Parkweg in Maastricht© Diana Scheilen

Over enkele weken worden 34 zogeheten alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) opgevangen aan de Maastrichtse Parkweg.

Joos Philippens

Dat heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bekendgemaakt. Op die locatie wonen op dit moment ongeveer 125 asielzoekers. De gemeente stemde een jaar geleden in met de opvang van 250 asielzoekers in het voormalige kantoorgebouw, voor maximaal vijf jaar.

Kwetsbaar"Dit is een zeer kwetsbare groep”, zegt Robert Ploeg van het COA over de amv’ers. "De jongeren worden op een aparte gang gehuisvest, in groepjes van acht met een eigen mentor. Deze tieners zullen bijvoorbeeld moeten leren om boodschappen te doen.”

Er zijn incidenten geweest met amv’ers, zoals in Weert, waar burgemeester Heijmans ze een straatverbod gaf. Vooral groepjes gelukszoekers uit ‘veilige’ landen zorgden voor overlast. Door de amv’ers te spreiden, denkt het COA de problemen te verminderen.

KennedybrugDe tijdelijke opvangplekken in de voormalige gevangenis in Limmel en in Malberg zijn gesloten, er is nu tijdelijke opvang voor 250 asielzoekers aan de Parkweg, aan de Maas, vlak bij de oprit van de Kennedybrug. "Deze opvang is belangrijk, zodat we het opgebouwde netwerk in Maastricht, zoals vrijwilligers, niet verliezen.”

Ook met de amv’ers blijft de bezetting aan de Maastrichtse Parkweg ruim onder het maximum van 250 mensen, bevestigt de gemeente: "Dit past binnen de afspraken.”

Alle omwonenden zijn een keer per zes weken welkom bij een zogeheten klankbordoverleg. Deze groep kreeg deze week een brief met de melding over de amv’ers.

MailNico Nelissen stuurde namens omwonenden en de Bewonersraad La Motterie een boze e-mail rond: de ‘uitbreiding met een amv’ plaatst de omwonenden wederom voor een voldongen feit.

Over op zijn vroegst anderhalf jaar verhuizen alle asielzoekers naar het definitieve asielzoekerscentrum aan de Francois de Veyestraat. In het voormalige gebouw van Rijkswaterstaat - aan de Maas, schuin ­tegenover de MediaMarkt - en in nieuwbouw ernaast is straks plaats voor zeshonderd personen.

"Het wordt grondige verbouw/nieuwbouw,” zegt Ploeg. "Geen tijdelijke opvang in kantoorruimte, maar appartementen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee