Gezocht: droomverpleger voor baby Mats

© Vivianne Neijnens/Facebook

De zoektocht naar geschikte verplegers voor baby Mats uit Weert gaat viral. De oproep die de ouders van de baby plaatsten, is al ruim 4000 keer gedeeld.

Kristel Schreurs

Overweldigend. Zo noemen Rob en Vivianne Neijnens uit Weert de reacties op de oproep die ze donderdagavond op Facebook plaatsten.

Onverwacht"Dat hadden we nooit gedacht", zegt Rob Neijnens overdonderd. "In de zorg is een tekort aan mensen. Daarbij gaat het om een complexe zorgvraag en hulp in de nacht. Ook de zorgverzekeraar vertelde ons dat het een behoorlijke opgave zou worden geschikte mensen te vinden. We praatten met zorgverleners, maar plaatsten ook onbevangen een bericht op Facebook. Als we met de oproep één zelfstandige verpleegster zouden vinden, dan waren we blij. Inmiddels hebben we bijna duizend lieve reacties ontvangen en veertig serieuze berichtjes."

UitdagingMats wordt maandag één jaar. Een bewogen eerste levensjaar. "Mats werd geboren met een volledig enkelvoudige schisis; een spleet van lip, kaak en gehemelte. Dat wisten we al", zegt Neijnens.

"Maar hij bleek ook het Syndroom van Down te hebben. Een probleem was het niet, wél een uitdaging."

Intensive CareDe eerste drie maanden lag baby Mats herhaaldelijk op de kinder intensive care in Maastricht. Later volgde een operatie aan zijn lip. "De situatie is complex. Door de lage spierspanning zakt de tong van Mats naar achter. Daardoor krijgt hij minder zuurstof in zijn bloed. Hij ligt aan een monitor en indien nodig krijgt hij extra zuurstof. We moeten er iedere nacht vaak uit", vertelt Neijnens.

Op dit moment krijgt Mats regelmatig kinder-thuiszorg. "Nu we een PGB-indicatie hebben, gaan we kijken hoe we die verder zorg invullen."

ZorgmaatjeIn eerste instantie zijn de ouders op zoek naar verplegers met een AGB-code en relevante ervaring die ’s nachts een oogje in het zeil houden. "We moeten wat slaap inhalen. Na een tijd willen we dit omzetten naar zorg overdag. In totaal zijn we op zoek naar drie à vier verplegers", zegt Neijnens.

"Is er een match - met Mats, onze vijfjarige zoon Levi en ons - dan kan dit zorgvriendje of zorgvriendinnetje starten."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee