Chaos bij VMBO Maastricht was al jaren bekend

© Annemiek Mommers

De problemen die in juni leidden tot het examendrama bij het VMBO Maastricht waren al twee jaar bekend. De onderwijsinspectie zat de school achter de vodden om de vele lesuitval aan te pakken.

Marianne Slegers en Sjors van Beek

De Onderwijsinspectie blijkt VMBO Maastricht al vanaf het ontstaan twee jaar geleden op de huid te zitten om de vele lesuitval aan te pakken. Sinds 2016 is de top van scholenkoepel LVO (Limburgs Voortgezet Onderwijs) vaker gemaand om iets aan de problemen op de school te doen.

DocumentenDat blijkt uit interne inspectiedocumenten die De Limburger heeft verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. In december 2017 kreeg LVO opdracht om elke maand te rapporteren hoeveel lessen waren uitgevallen.

Op 22 juni werden de diploma’s van 354 leerlingen ongeldig verklaard. Het examendebacle heeft een voorgeschiedenis van jaren. Het programma van toetsen en afsluiting (pta) op VMBO Maastricht bevat veel meer toetsmomenten dan dat van veel andere vmbo-scholen. De kans op hiaten - waardoor een leerling niet op centraal examen mag - is dan automatisch veel groter, erkennen betrokkenen. Ze schetsen een beeld van een school met veel lesuitval, een lerarentekort, geldgebrek, geschuif met bestuurders en een administratieve chaos. De situatie in Maastricht was ‘uniek’ en onvergelijkbaar met scholen elders, vertellen vrijwel alle zegslieden.

Onder controleHet LVO-bestuur: "Het knelpunt van de lesuitval was uiteraard bekend, de relatie met de pta’s ligt inderdaad voor de hand als een van de oorzaken. Maar op 23 mei begrepen wij van de inspectie, tijdens hun laatste onderzoek hier, dat het probleem van de lesuitval ook volgens hen onder controle was. Er was voor ons, een maand voor de crisis, geen aanleiding om een dergelijke omvang van de pta-hiaten te veronderstellen.” De inspectie stelt dat ‘het schoolbestuur altijd verantwoordelijk is en blijft voor de onderwijskwaliteit’. Er lopen momenteel onderzoeken naar het handelen van zowel het LVO als de inspectie.

Lees ook onze PLUS-reportage: De school waar alles misging

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee