Wie grijpt de meest begeerde alpinopet in wielerland?

Bauke Mollema

Bauke Mollema© Cor Vos/AD

De 38ste editie van Clásica San Sebastián wordt zaterdag verreden, een koers met z'n eigen taal, gewoontes en attributen. En een Nederlandse topfavoriet.

David Hessing/AD

Timing is alles. Clásica San Sebastián staat sinds mensenheugenis gepland op de zaterdag na de Tour de France. Dat maakt het de koers van de opluchting. Na een week van afkickverschijnselen kunnen de fans weer een heerlijk shot wielrennen in hun aderen pompen. Dat ene tintelende glas bier na een periode van droog staan.Niet dat de stap van Tour de France naar Clásica San Sebastián zomaar even gemaakt kan worden. De Clásica laat je een beetje je best doen, eist meer concentratie dan een dommelende Tour-etappe langs glooiende zonnebloemvelden.

Lasterketa buruaVanaf het eerste moment overvalt de regie je met snelle schakelingen en Baskische terminologieën. 'Lasterketa burua' bijvoorbeeld, dat verschijnt dan ineens op je beeldscherm. Voor ervaren volgers gesneden koek - het betekent 'kop van de wedstrijd' - maar voor de nieuweling zou het natuurlijk net zo goed een visgerecht kunnen zijn.

De kijker wordt ook geconfronteerd met beklimmingen die je nergens anders tegenkomt. Iturburu, Alkiza, Arkale; dat soort namen. En uiteraard de Jaizkibel. Een naam met grandeur, de renners moeten er bovendien twee keer overheen, maar de beklimming zelf is eigenlijk niet zo lastig. De Jaizkibel heeft een lengte van 7,5 kilometer met een stijgingsgraad van 5,8%. Specialisten zullen daar niet van wakker liggen.

Nee, de beslissing zal vermoedelijk vallen op de Murgil Tontorra, een loeisteil muurtje op enkele kilometers voor de finish. Een klim die vergelijkbaar is met de Murgil Bidea waar Bauke Mollema twee jaar geleden op de top solo wegreed naar de overwinning. Ook dit jaar mag Mollema weer tot de topfavorieten gerekend worden. Deze wedstrijd past hem namelijk als een peperduur maatpak. Bij zijn zes achtereenvolgende deelnames eindigde de Groninger als 5de, 9de, 2de, 6de, 1ste en 3de.

Geen DumoulinTom Dumoulin komt niet in actie op de Baskische wegen, maar uiteraard heeft Nederland nog een paar andere troeven achter de hand. Robert Gesink reed een sterke Tour en werd al eens zevende in San Sebastián. Zijn ploegmaat Steven Kruijswijk hoort bij de absolute topklimmers in het peloton. En we zien Jetse Bol weer eens opduiken met zijn Spaanse Burgos-BH-formatie.De concurrentie komt met name uit Frankrijk. Julian Alaphilippe heeft in de Tour de France zijn definitieve doorbraak als toprenner beleefd en kan op dit parkoers heel wat schade aanrichten. Maar ook Primoz Roglic, Greg Van Avermaet, Adam Yates (winnaar in 2015), Mikel Landa en Tim Wellens zullen een gooi doen naar de fraaie beloning voor de winnaar: een Baskische alpinopet.