Neuer reageert op Özil-affaire: 'Niet het slachtoffer van racisme'

Print
Neuer reageert op Özil-affaire: 'Niet het slachtoffer van racisme'

Manuel Neuer Afbeelding: AFP/AD

Manuel Neuer, doelman en kapitein van de Duitse nationale ploeg, vindt dat Mesut Özil "absoluut niet" het slachtoffer is geweest van racisme bij de Mannschaft en de Duitse voetbalbond. De 29-jarige Özil, een Duitser met Turkse roots, zette eind juli een punt achter zijn interlandcarrière omdat hij zich "niet meer gewenst" voelde bij de nationale ploeg.

"Het onderwerp is druk besproken en er is veel over geschreven", vertelde Neuer in de marge van een trainingskamp van zijn team Bayern München. "Het is een delicate zaak. Maar Mesut was absoluut niet het slachtoffer van racisme. We hebben altijd alles gedaan om alle spelers te laten integreren in de ploeg. Dat hij toch stopt bij de Mannschaft is een individuele beslissing. Elke international moet zijn redenen vinden en Mesut heeft ze gevonden. Uiteraard aanvaarden we zijn keuze."

Erdogan
De heisa rond Özil is terug te voeren tot een foto van voor het WK, waarop hij met collega-international Ilkay Gündogan poseerde met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In Duitsland kon niet iedereen dat smaken en weerklonk de roep om Özil en Gündogan uit de WK-selectie te laten omdat ze zich gewillig hadden laten gebruiken door de controversiële Erdogan. Özil trok toch naar Rusland, maar ging daar samen met de Mannschaft volledig kopje onder in de groepsfase - wat de polemiek enkel deed toenemen. Even na het toernooi besliste hij te stoppen bij Duitsland.

Lees ook: Duitse voetbalbond: We hadden Özil beter moeten beschermen

Nieuw: Voetbaluitslagen

Hier vind je alle voetbaluitslagen, de standen en het programma van de Eredivisie t/m de 5e klasse.

> Bekijk hier de voetbaluitslagen