Thaise voetballertjes en coach verlaten boeddhistisch klooster

© AFP/AD

De Thaise voetballertjes die negen dagen lang vastzaten in een onderlopen grot, kunnen de draad van alledag weer oppikken. Na de hachelijke reddingsoperatie brachten ze meer dan een week door in een monnikenklooster. Ook die belevenis zit er nu op.

Fien Tondeleir/AD

Om de duiker te eren die omkwam bij de reddingsoperatie in de Tham Luang-grot, trokken de twaalf voetballertjes en hun coach naar het klooster. "Ze zullen wanneer ze er klaar voor zijn allemaal als monnik in het klooster gaan, zoals de boeddhistische traditie het voorschrijft. Op die manier tonen ze de hoogste vorm van respect", klonk het toen bij een van de ouders.

Ze zouden er bovendien alle tijd krijgen om hun opgelopen trauma te verwerken. Uiteindelijk heeft het team er negen dagen doorgebracht. De trainer van de jongens is er onder meer ingewijd als monnik. Hij woonde eerder al lange tijd als leerling in een klooster.

Lees ook: 14-jarige Adul speelde cruciale rol bij reddingsoperatie Thaise grot

Museum Intussen is ook begonnen met de bouw van een museum. Binnen vier tot vijf maanden hopen de Thaise autoriteiten het pand klaar te hebben dat aan het spectaculaire verhaal herinnert. De jongens, tussen elf en zeventien jaar, en hun coach kwamen vast te zitten in een grottencomplex in het uiterste noorden van Thailand nadat hevige regenval de ingang blokkeerde. Het duurde dagen voordat reddingswerkers hen vonden. Met een moeizame reddingsactie werden ze uiteindelijk allemaal levend en wel uit de grot gehaald.

Bij de ingang van de grot zal ook een beeld komen te staan van de duiker die om het leven kwam. Reddingswerker Saman Kunan, een voormalig lid van de Thaise elite-eenheid van de mariniers, raakte buiten bewustzijn toen hij zuurstoftanks aan het plaatsen was in de grotten langs de potentiële vluchtroute.

De kunstenaar Chalermchai Kositpipat heeft het museum ontworpen en betaalt het ook. De kosten zijn omgerekend bijna 260.000 euro.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee