Je huisdier koel houden, zo doe je dat

© ED

"Loop eens op het heetst van de dag zelf met je blote voeten over asfalt", zegt een woordvoerster van het Dierentehuis Arnhem en Omstreken. "Dan ervaar je direct waarom je hond asfalt moet mijden."

Suzanne Huibers/ED

Honden hebben net als mensen last van de warmte. Hoe kun je hen als baasje het beste helpen? Helma van Huet van hondentrimsalon De Buitenom in Groessen adviseert om de vacht goed te onderhouden. "De vacht is bedoeld als bescherming voor de hond. Hij vormt zowel bij koude als warmte isolatie. Door goed te borstelen houd je lucht in de vacht en juist die lucht isoleert tegen de warmte."

De vacht kort scheren raadt Van Huet af. "Bij ons reguleert de huid de hitte. Bij een hond niet. Warmteregulatie gaat bij dat dier via de voetzolen en tong."Hoe verkoel je die voetzooltjes? "Door je hond in een badje te zetten. Maar leg geen natte handdoeken op zijn rug. Dat werkt weer averechts", zegt Van Huet.

Koude stenenJasmijn van Tricht van Dierenkliniek Westervoort-Duiven waarschuwt daar ook voor. "De aderen vernauwen daardoor en het bloed wordt dikker. Daardoor kan het hart niet meer goed pompen. Beter is het om de voetzolen en de buik van de hond te koelen. Leg een natte handdoek neer. Ook voor katten. Die liggen nu graag in de badkamer, op koude stenen."

Bij het dierenasiel zijn ze voorzichtig met het geven van ijs aan huisdieren, zoals bevroren groente. Bij de dierenkliniek adviseren ze lauw water te geven als het erg warm is. "Dat is zeker ook voor konijnen belangrijk", zegt Esmée van Veldhuis van Dierenkliniek Westervoort-Duiven. "Nog een tip voor konijnen: leg een koude steen in het hok. Dat vinden ze lekker. En laat dieren goed drinken."

Blijf binnenMaar het allerbelangrijkste is toch de hond op het heetst van de dag binnen houden, stellen ze bij de kliniek. "Laat je hond niet rennen", zegt de woordvoerster van het dierenasiel. "Het verbaast me dat ik nog steeds baasjes zie op de fiets met hun hond ernaast. Doe kalm aan. En blijf tussen 11.30 en 17.00 uur binnen. Houd het huis zo koel mogelijk."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee