Ironman Maastricht zonder wetsuits

© Ermindo Armino

De deelnemers aan de Ironman in Maastricht zullen zondagochtend 3,8 kilometer moeten zwemmen zonder wetsuits.

Joos Philippens

Deze speciale pakken beschermen normaal gesproken tegen het koude water. Maar de temperatuur van de Maas bedraagt momenteel 25,6 graden. Dat is 1,1 graad te hoog voor een verantwoord gebruik van de wetsuits.

Geen invloedOfficieel wordt pas een uur voor de start een besluit genomen, maar racedirecteur Emile Frambach weet dat de kans bijna nihil is dat de watertemperatuur nog voldoende zakt. Hij verwacht geen grote invloed op de wedstrijd.

"De deelnemers missen het extra drijfvermogen van de pakken, maar daar staat tegenover dat er door de geringe wateraanvoer zeer weinig stroming is." Frambach voelt zich gesteund door ervaringen van deelnemers die zaterdagochtend een stuk gingen proefzwemmen: "Die met wetsuits schudden van nee, die zonder zeiden: heerlijk!"

WijzigingDe start van de Ironman is zondagochtend om zeven uur. De deelnemers duiken bij de Griend (Wyck) in de Maas. Ze kwamen daar de afgelopen jaren ook weer aan land, maar nu stappen de triatleten aan de andere kant van de Maas, de 'stadse' kant, over op de fietsen.

"Zo willen we de stad nog meer bij de triathlon betrekken", stelt Frambach. "Veel bezoekers namen zich niet de moeite om de Wilhelminabrug over te steken naar Wyck. Aan de Kesselskade verwachten we meer publiek."

De Ironman bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen. De finish is op de Markt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee