Wolf gespot in Noord-Limburg, of toch niet?

© Luc Geraedts

Een ‘wolf’ in Noord-Limburg. Het hield dit hele weekend nog de gemoederen op social media danig bezig. Het dier werd vrijdagavond door verschillende mensen gespot, gefotografeerd én gefilmd. De kenner maakt korte metten met die beelden: een hond, onmiskenbaar.

Serge Sekhuis

De familie Jacobs was uit varen, vrijdagavond. Op de Maas. Ergens tussen Kessel en Neer zag dochter Indy het beest als eerste. Aan de waterkant.

"'Kijk daar staat een wolf’ schreeuwde ze", vertelt moeder Yvette. Instinctief pakt ze haar iPhone en filmt wat ze zo’n twintig meter verder ziet staan. "Ja, ik dacht ook meteen: het is een wolf. Vond het wel spannend."

DiscussieNee, bang is ze geen moment geweest. Maar nog aan boord ontstond wel direct discussie: wat is het nu? Een wolf, of toch een onschuldige, loslopende hond? De meningen lopen uiteen.

"We gingen zoeken op internet, vonden allerlei foto’s. Op sommige zag je inderdaad enige gelijkenis. Het was een redelijk schuw beest, ze leek ook vermoeid. Lamgeslagen door de hitte, denk ik. Je wilt het toch weten: heb ik nu iets unieks gezien of niet?"

ScootmobielOok Jessie van Neer uit Beesel zag het dier lopen. Iets later op vrijdagavond, rond negen uur. In Rijkel, een buurtschap van Beesel.

"Mijn petekind was foto’s aan het maken van een beest. Een hond, dacht ik in eerste instantie. Maar ik twijfelde: het kan ook een wolf zijn. Hij was best groot. Het was op een vrij rustige weg. Ik probeerde het dier ook te fotograferen, maar het liet zich niet makkelijk benaderen. Toen ben ik er in mijn scootmobiel achteraan gereden. Zo lukte het om ook van voren een foto te maken. Maar ik heb wel opgepast, niet te dichtbij komen."

FacebookJessie heeft te doen met het dier en zet later op de avond haar foto’s op Facebook. In no time levert dat een levendige discussie met honderden reacties op. Van anderen die het beest ook hebben gezien. Sommigen weten zeker dat het een wolf is, anderen twijfelen.

Er worden meer foto’s en filmpjes geupload. Op een van die filmpjes zien we de vermeende ‘wolf’ kalm langs de waterkant banjeren. Duidelijk versuft, lijkt het. En toegegeven: van een afstand lijkt ie best op een wolf. Wie weet…

VoorlichtingWie het weet is kenner Glenn Lelieveld, projectleider van de Zoogdiervereniging en coördinator van het samenwerkingsverband Wolven In Nederland. Daarin participeren naast zijn vereniging ook Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds, IVN en ARK Natuurontwikkeling.

Wolven in Nederland, lezen we op de website, zet zich in om draagvlak voor de wolf te creëren. Dat doet ze door sprookjes en mythes van waarheid te onderscheiden en door voorlichting te geven.

HondWe sturen Lelieveld de foto’s en filmpjes op die vooral vrijdag van de ‘wolf’ in, onder meer, Beesel en Neer werden gemaakt. Hij kent geen twijfel. "Nee, dit is geen wolf. Het is een hond. Van welk ras precies? Ik weet het niet, het lijkt op een ‘kruising’. Iets husky-achtigs wellicht."

Verder lijkt het door de familie Jacobs en Jessie van Neer gespotte beest in de verste verte niet op een wolf, zo wordt duidelijk uit de nadere uitleg. De bouw, de kop, de vacht. Het klopt geen van allen.

"Een wolf staat veel hoger op de poten. Maar vooral die dikke vacht. Als je daar mee moet lopen, in deze hitte, ik heb met dat dier te doen. Dan heb je het zwaar. Een wolf verliest in de zomer zijn ‘onder-wol’, en heeft sowieso veel kortere haren. Een strakkere vacht."

Niet vreemdZo’n duizend meldingen kregen de vrijwilligers van Wolven In Nederland dit jaar al van mensen die meenden een wolf te hebben gezien. "In slechts twee of drie gevallen klopte dat ook." Toch vindt Lelieveld het prima dat mensen hun foto’s en filmpjes insturen.

Hij moedigt het zelfs aan. "Want stel nu, dat het wél een wolf is; dan willen wij dat natuurlijk weten. De combinatie wolf en Limburg is sinds kort ook niet helemaal vreemd meer. Rond de jaarwisseling is er een gezien die het noorden van de provincie heeft doorkruist, op weg naar België, en korte tijd later is een jonge reu tegen een auto gebotst."

JagenDe coördinator benadrukt nog eens dat de mens, over het algemeen, écht niet bang hoeft te zijn voor een wolf. "Een wolf - overigens een beschermde diersoort - is vooral bezig met zijn eigen ding, als je hem tegenkomt: hij kijkt niet op of om. Iets anders is als je hem zou uitdagen, recht op hem afloopt. Over het algemeen laten ze zich overdag zelden zien, ze leven vooral ’s nachts. Dan jagen ze ook. De kans om in Nederland een wolf in het wild te zien is uiterst klein, de kans om door een wolf te worden aangevallen nog veel kleiner."

WensOverigens maakt Lelieveld er geen geheim van dat hij de wolf graag permanent ziet terugkeren in ons land. Het dier trok zich na eeuwen door de mens te zijn opgejaagd uiteindelijk terug in de dicht wouden van Oost-Europa. In Limburg werd de laatste wolf door jagers doodgeschoten in Schinveld. Dat was in 1869.

Het samenwerkingsverband Wolven In Nederland heeft goede hoop dat, nu ‘hun’ dier begin dit jaar weer af en toe opdook, zich uiteindelijk ook weer een écht rodel wolven in Limburg zal vestigen. "Dat zou een mooi begin zijn. Een goed teken voor de natuur."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee