WK-brons voor Heerlense paracycler

Mitch Valize (in oranje shirt) feliciteert wereldkampioen Tim de Vries. © Mathilde Dusol | KNWU

De Heerlense handbiker Mitch Valize heeft zaterdag een bronzen medaille behaald op het WK paracycling. In het Italiaanse Maniago werd hij derde in de wegwedstrijd voor handbikers.

Frank Benneker

Valize begon aan de wegwedstrijd als knecht van Tim de Vries, de kopman van de Nederlandse ploeg. "Na twee rondjes zat mijn werk er al op", vertelt Valize, die afgelopen weekend zijn debuut op het wk paracycling maakte. "Tim de Vries had toen al een flinke voorsprong en ik kon me laten terugzakken in het peloton. In de laatste ronde kreeg ik van de bondscoach te horen dat het goud voor De Vries zo goed als zeker was en dat ik voor een medaille mocht gaan."

SprintDat lukte. In de laatste honderd meter haalde Valize twee concurrenten in en door deze eindsprint legde hij beslag op het brons, achter wereldkampioen Tim de Vries en de Amerikaan Oscar Sanchez. "Dit is meer dan ik van tevoren voor mogelijk had gehouden", blikt Valize terug. "Nadat ik vrijdag tiende was geworden in de tijdrit wist ik dat er op de wegwedstrijd meer in zat, omdat tijdrijden me niet zo ligt. Maar met een medaille had ik nooit rekening gehouden."

ParalympicsMet de eerste en derde plek op het wk heeft de Nederlandse ploeg zeer goede zaken gedaan om de droom van Valize uit te laten komen. Valize, die een beenprothese heeft en op een met handen en armen aangedreven fiets rijdt, wil dolgraag naar de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio. "Dit wk was het eerste moment waarop landen punten konden halen voor de kwalificatie. Het aantal punten bepaalt hoeveel renners een land af mag vaardigen naar Tokio. Momenteel zijn we met een team van drie man die daar kans op maken, Tim de Vries, Johan Reekers en ik. Met goud en brons hebben we een mooie start."

Limburgs succesValize was niet de enige Limburgse handbiker met medailles op het WK. Laura de Vaan, die opgegroeid is in Heythuysen en Horn, pakte goud op de tijdrit en een zilveren medaille in de H5-klasse.