IronMan Maastricht 2018: Super Maan meer dan volledig op koers

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Om het even of Mathon van Eijsden en zijn ‘bakkenist’ Glenn Wijntjens zondagavond op tijd de finish halen of misschien zelfs voortijdig het strijdperk moeten verlaten. Bij het eerste deel van de IronMan Maastricht 2018 – het zwemmen – liet de Maastrichtse DJ en zijn maat uit Amby een onuitwisbare indruk achter.

Een zwemprestatie van formaat.
In een tijd van 1 uur 19 minuten en nog wat secondes komt zondagochtend Mathon van Eijsden uit de Maas. Een prestatie van formaat. Het team Super Maan ligt zelfs na het zwemmen in de voorste gelederen van editie 2018. Zonder zorgen kan de atleet naar zijn fiets rennen. Een viertal uit de 13 man sterke vriendengroep van Glenn gaat de nummer twee van het – zo omschrijft de speaker van IronMan Maastricht het tweetal – special team uit zijn bootje halen en in een rolstoel hijsen. Glenn lacht nog steeds van oor tot oor.

Kameraadschap om van te smullen
Is dit alles heel erg indrukwekkend. Ruim anderhalf uur eerder vindt het echte sjevraojewerk plaats. Met dank aan de organisatie van IronMan, die het Super Maan team ruim banen bieden om hun uitgebreide voorbereiding te kunnen uitvoeren, worden aan de boorden van de Maas de laatste voorbereidingen getroffen. Mathon’s partner Cincy helpt hem in zijn wetsuit. De boezemvrienden van Glenn zorgen dat hij perfect in zijn bootje komt te zitten. Maar dat is niet het meest indrukwekkende die vroege zondagochtend. Het is vooral de in alles voelbare kameraadschap die onderling heerst. Weliswaar is de missie dat Mathon en Glenn de finish halen; meer nog is voor de start werkelijk voelbaar dat het hoogste doel vooral door dik en dun voor elkaar te zijn.

Emoties
Het is dan ook niet vreemd dat vlak voor Mathon zijn IronMan partner Glenn in het water op sleeptouw neemt de emoties hoog oplopen. De lach en de traan liggen rond zeven uur heel dicht bij elkaar. Nog even is er tijd voor dikke knuffels en ferme handdrukken. Mede dankzijn de speaker van IronMan Maastricht ontgaat de toeschouwers niets. Het publiek is er zondagochtend voor iedereen, maar het duo krijgt de meeste toejuichingen. Daar heeft geen enkele andere deelnemer moeite mee. Zij zien ook dat hier iets bijzonders gaat gebeuren.

Meer dan volledig op koers
Na de succesvolle zwemsessie van 3,8 kilometer gaat Mathon relaxed op weg. Rond de klok van twee uur is duidelijk dat hij volledig op koers ligt. Partner Cindy laat De Limburger Via Maastricht weten dat ze op weg zijn naar de tweede klim van de Hallembaye. Dennis van de vriendenclub ‘Amby’ zegt dat ze wel ‘heel erg op schema liggen’.  “We hadden gedacht dat ze rond vijf uur de fiets kwamen stallen. Zoals het nu gaat wordt het eerder half vijf.” Zelfs een kleine valpartij brengt die verwachting niet in gevaar. “In een bocht ging het even mis. Maar zowel Mathon als Glenn liepen daarbij geen letsel op en de fiets heeft geen schade opgelopen”, zegt Dennis die rond vier uur naar de Wilhelminakade gaat om het tweetal op te wachten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →