'Heel Limburg in de ban van Instagram? Nee, één gemeente blijft moedig weerstand bieden'

Print
'Heel Limburg in de ban van Instagram? Nee, één gemeente blijft moedig weerstand bieden'

Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

COLUMN - In De Limburger las ik dat Facebook terrein verliest in Limburg, en Instagram terrein wint.

Bij mij om de hoek ligt een hotel dat is ontworpen voor Instagram. Het hotel heet W, is peperduur, en het heeft een zwembad dat zo groot is als een wasbak. Maar precies groot genoeg om een selfie te maken met het Paleis op de Dam en het badje en jezelf erop, die foto te bewerken met filters, en dan op Instagram te plaatsen, zodat iedereen ziet dat je wel geld hebt maar niet van zwemmen houdt.

Is héél Limburg in de ban van Instagram? Nee, stond in hetzelfde artikel: één kleine nederzetting blijft moedig weerstand bieden aan de overweldigers. Mook en Middelaar. Gebruikt landelijk 36 procent van de mensheid Instagram, in Maastricht 37 procent, in Venlo 34 en in Weert 30 procent, in Mook en Middelaar is slechts 22 procent van de mensen bezig met schrijven dat ze #blessed zijn en #humble in het leven staan.

Ik was benieuwd wat er dan wél op Instagram staat uit Mook en Middelaar.

Slechts één iemand in de geschiedenis van Instagram heeft het gemeentehuis gebruikt als locatie: de lokale partij DGP. Op 18 maart hebben ze drie foto’s geplaatst van hun verkiezingscampagne. Zeven mensen hebben dat bericht leuk gevonden. Dat is in Instagram-termen rampzalig: een beetje vlogger of influencer haalt dat per seconde met een foto van haar nieuwe lippenstift. Er staat maar één reactie onder, en dat is nog een boze ook: ‘Waar stoppen jullie reclame in brievenbussen met een nee-nee-sticker?’ Geen reactie. (Althans, niet op Instagram, misschien krijgt hij sindsdien elke dag een handgeschreven briefje met ‘DAAROM!’ in zijn brievenbus).

Wat zijn dan de populairste berichten vanuit Mook en Middelaar?

Een foto van Anne (Instagram-biografie: ‘Voor de lol’) die is geslaagd voor haar schoolexamen.

De prachtige Weimaraner-jachthond Lucca, bij de Mookerplas of op de Mookerheide, met of zonder zijn baasje.

Motorcross-rijder Nicky uit Middelaar, die in haar bikini in het water staat en zegt dat het heel erg heet is.

Roxy, die dromerig langs de camera kijkt en meteen een aanbieding krijgt van een pr-bureau voor sieraden: "You match with our brand!" Misschien draagt Roxy binnenkort een nieuwe armband.

Een jongen, Brent, die met zijn telefoon foto’s van zichzelf maakt voor de spiegel, waarin je dus een jongen ziet die een foto maakt van zichzelf. Soms heeft Brent de flitser aanstaan, dan valt zijn gezicht op de foto weg in een felle lichtflits. Het gaat niet ten koste van het aantal hartjes dat hij als reactie krijgt, van jongens en vooral meisjes die gelukkig weten dat Brents hoofd in het echt geen licht geeft.

Dat was het wel. Niet veel, inderdaad. Er zijn nu twee mogelijkheden. In Mook en Middelaar is niks te doen. Of: in Mook en Middelaar is het leven zo leuk, dat mensen wel iets beters te doen hebben dan de hele dag Instagrammen.