Toerisme in Maastricht groeit weer fors

Print
Toerisme in Maastricht groeit weer fors

Afbeelding: iStock

Het toerisme in Maastricht is het eerste kwartaal van 2018 met 10 procent gestegen, blijkt uit CBS-cijfers.

Aan de groei van het aantal toeristische overnachtingen in Maastricht lijkt maar geen einde te komen. Van 2010 tot 2017 steeg het aantal overnachtingen van 850.000 tot 1,2 miljoen, een stijging met 44 procent.

Het vorig jaar geopende vakantiepark Dousberg zorgde in 2017 voor een flinke impuls: daar sliepen alleen al 107.000 gasten.

Hotels
Hotelovernachtingen zijn de grootste factor. Volgens voorlopige cijfers van het CBS is in de eerste 3 maanden van dit jaar het aantal ­hotelovernachtingen in Maastricht nog eens met 10 procent gestegen. Dat is extra goed nieuws omdat het eerste kwartaal veruit het slechtste is. Nu halen januari, februari en maart samen voor het eerst de kaap van 190.000 overnachtingen.

Bezetting
De gestage stijging betekent niet dat alle hotels voortdurend vol­zitten. De gemiddelde bezetting is ongeveer 70 procent. Dat komt onder meer omdat er de laatste jaren veel hotels bij zijn gekomen: in juni waren dat bijvoorbeeld Monastère en het Easy Hotel. Over het algemeen geldt dat de ketenhotels het beter doen dan de traditionele (familie)hotels. De grotere firma’s investeren veel in een prominente plek in de online zoekmachines.

Amsterdam
Het aantal toeristische overnachtingen is in Maastricht in de afgelopen 7 jaar dus met 44 procent gestegen, voor heel Limburg is dat lager, maar nog altijd een fikse 26 procent. De groei is in Maastricht nipt lager dan het landelijke cijfer, maar dat komt vooral door de extreme groei in Amsterdam. Daar explodeerde het aantal hotelovernachtingen: een stijging van 63 procent.