Vaals tekent toch voor subsidie omstreden fietsroute

Print
Vaals tekent toch voor subsidie omstreden fietsroute

Afbeelding: Mitchell Giebels

Vaals -

De gemeente Vaals tekent toch voor een Europese subsidie waarmee 300.000 euro beschikbaar komt voor de Trambaanfietsroute. Maar dat is alleen om de subsidie voor ­andere aanvragers, zoals de VVV Voerstreek, Visé, Plombières en de VVV Provincie Luik, niet te laten vervallen.

De Trambaanfietsroute is een 30 kilometer lange recreatieve route tussen Maastricht en Vaals, die het voormalige tramtracé moet gaan volgen. De gemeenteraad van Vaals steunde op 25 juni unaniem een ­motie om zich terug te trekken uit het project. De raad zag het aantal knelpunten toenemen en vreesde ­financiële overschrijdingen.

Dat ­besluit viel slecht, zeker ook bij de provincie, die ruim de helft van de benodigde 3,7 miljoen euro voor haar rekening neemt. Maar ook in Wallonië kwam het bericht hard aan: daar had men de aanvraag voor Europese subsidie (XMOb) al eens uitgesteld om de Trambaanfietsroute te helpen.

Grote druk
Vaals stond dus onder grote druk en het college heeft op 24 juli formeel besloten een deel van de raadsmotie naast zich neer te leggen: Vaals tekent alsnog voor de XMOb-subsidie. Dat lijkt een dwarse daad van het college, maar dat is het niet. Er is overleg over gevoerd met alle raadsfracties.

Terugtrekken
Als de Europese subsidie is toegekend, wil Vaals zich terugtrekken uit het project. Dat betekent dat de 300.000 euro subsidie voor het Trambaanfietsroutedeel Vaals-Aken teruggegeven moet worden. Maar Vaals bespaart dan ook 300.000 euro die de gemeente zelf had moeten bijdragen.

Dat geld wil Vaals, samen met de ­gemeenten Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten investeren in een nieuw fietsplan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen