Na 15 uur lang harten veroveren is er de ontlading op de finishlijn

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Mathon van Eijsden en Glenn Wijntjens hebben zondag 5 augustus geschiedenis geschreven. Een tandem zoals in Nederland in deze sportdiscipline nog nooit vertoond kwam na 15 uur, zeven minuten en 53 secondes kwam het duo over de finish en kon de speaker zeggen: "You are both an IronMan".

De sjevraoje waren er ondanks de zomerse warmte in overvloed. De emoties bij de families van Eijsden en Wijntjes en de vriendengroep van de aan een ernstige spierziekte lijdense Glenn Wijntjes liepen hoog op. Maar vooral was er heel veel blijdschap. Na een maandenlange voorbereiding gingen Mathon en Glenn zondagochtgend het IronMan Maastricht avontuur aan. Al snel werd duidelijk dat alleen domme pech of een vervelend ongeval een succesvolle finish kon dwarsbomen. Dat gebeurde niet. 

Mathon van Eijsden wist op gedisciplineerde wijze een dag lang zijn krachten te verdelen. 'Bakkenist' Glenn hield zich kranig in een dag lang niet al te comfortbale situatie te liggen en te zitten. Op de finishlijn werd het duo even over 10 uur zondagavond ontvangen als een stel wereldkampioenen. Hetgeen werd gepresteerd mag daar misschien ook wel mee vergeleken worden. De ontmoeting met hun familie en vrienden werd hét hoogtepunt van de dag. En er waren al zoveel momenten dat het publiek uit zijn dag ging. Mathon van Eijsden gebruikte die aanmoedingen als extra energie om de loodzware dag door te komen. Iedereen die het tweetal zag raakte zondag danig onder de indruk. Een toeschouwer: "Je denkt toch ook in eerste instantie: dat is toch een beetje gekkenwerk. Maar toen ik zag hoe Mathon zijn wedstrijd indeelde en een hele dag gefocust bleef kon ik niet anders als mijn mening bijstellen. Wat een wereldprestatie. En dat alles zonder enig moment over welk randje dan ook te gaan." 

Het was slechts een van de opmerkingen vol superlatieven die rond het parcours te horen waren. Maar Mathon en Glenn waren toch wel heel erg blij dat om zeven over tien zondagavond de finishlijn werd gepasseerd. Wat is dan mooier om op eigen muziek - Mathon van Eijsden is in het dagelijks leven DJ - een champagnefles te ontkurken. 

Maandag komt fotograaf Laurens Bouvrie met foto's en tekst uitgebreid terug op een van de meest gedenkwaardige sportmomenten die Maastricht ooit heeft mogen beleven.