'Beveiliger Wilders wilde met praatjes indruk maken op vrouwen'

Print
'Beveiliger Wilders wilde met praatjes indruk maken op vrouwen'

Afbeelding: ANP/Bart Maat

Hij schepte tegen verschillende vrouwen op over zijn werkzaamheden bij de Dienst Bewaken en Beveiligen, maar van het bewust lekken van gevoelige informatie over de beveiliging van Geert Wilders en het bezoek van de dochter van Barack Obama was geen sprake.

Dat betoogde de advocaat van verdachte Faris K. maandagochtend bij de rechtbank in Den Haag.

In mei 2016 startte het Openbaar Ministerie een onderzoek tegen Faris K. (36) uit Utrecht, nadat bij de Criminele Inlichten Eenheid (CIE) informatie was binnengekomen dat K. politie-informatie zou doorverkopen aan criminelen. De voormalige Utrechtse politieagent werkte bij de Dienst Bewaken en Beveiligen en maakte onderdeel uit van het zogeheten Iristeam.

Langdurig gevolgd
Dit team maakte onder meer voorverkenningen van locaties waar Geert Wilders zou verschijnen. Na de melding van de CIE werd K. langdurig en intensief gevolgd. In februari 2017 werd K. aangehouden op verdenking van het schenden van het ambtsgeheim, waarna Wilders besloot zijn campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen tijdelijk op te schorten.

Het onderzoek dat het OM deed was stevig. Zo werden zijn telefoongesprekken afgeluisterd, werd hij geobserveerd en was zijn auto volgeplakt met afluisterapparatuur. Ook werd opgevraagd welke zoekslagen hij had gemaakt in de politiesystemen. Al snel bleek dat K. geen informatie doorverkocht aan criminelen, maar tegen allerlei vriendinnen opschepte over zijn werkzaamheden bij de DBB. Hij vertelde bijvoorbeeld over de bewapening van de beveiligers van Wilders, maar ook over de geheime verblijfplaatsen van de PVV-politicus. Daarnaast schepte K. op over het bezoek van een van de dochters van voormalig president Barack Obama.

In de afgeluisterde gesprekken is onder meer te horen dat K. de locatie van een van de huizen waar Wilders verblijft prijsgeeft. Daarnaast vertelt hij over de gang van zaken rondom de beveiliging van Wilders.

Stoere praatjes 
De advocaat van K. is van mening dat er van kwade opzet geen sprake is en dat zijn cliënt nooit de intentie heeft gehad om het leven van de bedreigde Wilders in gevaar te brengen. "Met stoere praatjes indruk maken op de vrouwen", dat was zijn doel. "Daarnaast was de locatie van Wilders inmiddels een publiek geheim." De officier van justitie denkt daar anders over en neemt het K. kwalijk dat hij zonder enig doel heeft lopen grasduinen in de politiesystemen. Dat K. de informatie deelde met vriendinnen is ook kwalijk. "Het is een schending van het ambtsgeheim."

Een strafeis formuleerde de officier van justitie maandag nog niet. Eerst moet er nog aanvullend onderzoek worden gedaan: zowel de officier van justitie als advocaat Plasman wil een aantal getuigen aan de tand voelen. K. stond al eerder voor de rechter. In 2008 veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur wegens het lekken van informatie. Hij was destijds in dienst bij de Utrechtse politie. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →