Confetti: een Lanakens sprookjesbos vol wereldwijde kunst

Print
Confetti: een Lanakens sprookjesbos vol wereldwijde kunst

Een van de 1300 kunstwerken in de tuin van Glo'Art. Afbeelding: Glo'Art

Arie Voorzee strooit zijn Confetti met Maastrichtse (society) nieuwtjes over de lezers uit. Vandaag over een Maastrichts 'Kunstsprookjesbos' in Lanaken

Maastrichtenaar Willy Gilissen (80) heeft in de bossen van Lanaken een uniek concept opgezet. Rijk geworden met handel in textiel en de verkoop van zijn privé-eiland bij Ibiza, stampt hij nu in het bos achter zijn villa in Lanaken een mondiaal kunstcentrum Glo’Art uit de grond.

Glo'Art
Glo’Art staat voor Global Art Center. Jonge talentvolle kunstenaars uit de hele wereld worden uitgenodigd om bij Glo’Art te komen werken. Ze worden gescout door verkenners in zo’n twintig landen. Iedereen wil na een zware kunstopleiding best een maandje naar België komen, om te werken met jonge vakgenoten in een prachtige omgeving. Vliegreis, kost en inwoning, materialen en ondersteuning zijn voor rekening van Willy Gilissen. Ze worden dagelijks opgehaald met een shuttle en werken in een eigen studio van negen tot vijf uur. Eén maand mogen ze blijven, maar hun werken blijven eigendom van Glo’Art.

Preview
Het aantal kunstwerken is inmiddels de 1300 gepasseerd. Angstvallig houdt Gilissen de pers buiten de deur, maar hij peilt regelmatig het succes van zijn idee. Vorige week vroeg hij me om zijn gast te zijn, omdat hij vrienden en bekenden uit het Maastrichtse voor een preview had uitgenodigd. Het werd een overdonderend succes. Na een welkomstwoord en een boeiende uiteenzetting door Gilissen werd de groep opgedeeld en iedereen kon met een glaasje in de hand de ateliers bezoeken. Aanwezige kunstenaars gaven uitleg.

Openluchtparcours
Daarna konden we te voet of in een golfkarretje het meer dan 3 hectare sprookjesbos van kunst bezoeken. Dit openluchtparcours leidt over houten vlonders en verharde bospaden langs vijvers, rotspartijen, watervallen en galerieën voor fotografie, beeldhouwkunst en mode. Aan het eind van de rondgang werden we het paviljoen ingezongen door Gina van Dam, begeleid door muzikale kameleon Coen van Dam. Tijdens het afsluitend diner, verzorgd door La Butte Aux Bois, veranderde de bediening plots in geschoolde operazangers. Twee tenoren en een sopraan uit Rusland en Hongarije lieten ons wegdromen bij de mooiste aria’s met vuurwerk op grote schermen op de achtergrond.

Campagne
Gilissen vertelde dat hij tijdens de besloten previews al zo’n 6000 mensen over de vloer heeft gehad. Volgend jaar wil hij met een grote campagne zijn internationaal kunstcentrum wereldwijd onder de aandacht brengen. Na een knallende opening zijn de kunstwerken pas te koop. Ook zal een internationale vakjury kunstenaars aanwijzen die zullen worden begeleid om op de internationale kunstladder een zetje in de rug te krijgen. Hoe zullen de honderden kunstenaars zich Gilissen herinneren? Als Papa d’Arte, mecenas, weldoener of gewiekst zakenman? Eigenlijk is hij het allemaal. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen