Nieuwe ingreep Maastricht UMC+ voor COPD-patiënt succes

Print
Nieuwe ingreep Maastricht UMC  voor COPD-patiënt succes

Afbeelding: iStock

De gezondheid van mensen met ernstige COPD kan flink verbeteren door een eenvoudige nieuwe ingreep. Ademen gaat daarna een stuk makkelijker. De methode wordt op slechts vier plaatsen in Nederland toegepast, onder andere in het MUMC/Ciro Horn waar inmiddels veertig mensen succesvol behandeld zijn.

COPD is een ziekte waarbij de longen zijn beschadigd, vaak als gevolg van roken. De patiënt ademt moeilijker, omdat hij minder zuurstof heeft. De aandoening openbaart zich meestal op latere leeftijd. De behandeling bij Ciro/MUMC is bedoeld voor COPD-patiënten met ernstig longemfyseem.

Volgens Posthuma slaat de nieuwe ingreep in de helft tot driekwart van de gevallen aan en verbetert de longfunctie er sterk door.

De methode ELVR (endoscopische longvolumereductie) is een bijkomende behandeling en vervangt niet de gangbare chirurgische ingreep (longvolume reductie) waarbij de borstkas 'open' gaat en die al gauw twee tot drie uur duurt.

Lees ook: COPD-patiënt: 'Ik ben een blij mens en zo dankbaar'

Slangetje
ELVR duurt hooguit drie kwartier. Door een slangetje worden ventielen via de mond en keel ingebracht in het beschadigde deel van de long en wordt het meest aangedane deel afgesloten, waardoor er meer ruimte in de borstkas ontstaat voor het beter ontplooien van gezonder longweefsel. De behandeling vindt onder narcose plaats.

Tot nu toe zijn in het Maastrichts Universitair Medisch Centrum en Ciro Horn (expertisecentrum voor Chronische Orgaanfalen, dat nauw samenwerkt met UMC) sinds vorig jaar veertig patiënten met ernstige longemfyseem succesvol behandeld. De selectie voor de ingreep is streng en complex, zegt de longarts. Zo moeten mensen ernstige klachten hebben van kortademigheid om ervoor in aanmerking te komen.

In het Universitair Medisch Centrum in Groningen is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van ELVR. Sinds afgelopen jaar is de behandeling in Nederland beschikbaar waaronder dus in Maastricht/Horn.

Limburgers
Op dit moment hebben ruim 72.000 Limburgers COPD. Landelijk zal, tot 2040, het aantal gevallen naar verwachting met 36 procent stijgen als gevolg van demografische ontwikkelingen, zegt Rein Posthuma, longarts bij Ciro/MUMC. "Regionaal is dit niet berekend, maar vanwege de vergrijzing zal dat percentage voor Limburg hoger zijn."

Zuid-Limburg behoort tot de regio's met het hoogste percentage inwoners met COPD, ongeveer 7 procent (zo'n 42.000 mensen, in Noord- en Midden ruim 30.000). Landelijk is dat 4,5 procent. Volgens Posthuma is dit waarschijnlijk te verklaren vanwege het grote aantal rokers. "Ongeveer 25 procent van de mensen rookt hier. De zware industrie, vroeger de mijnen, chemelot et cetera en de luchtkwaliteit (veel fijnstof) kunnen ook een rol spelen. Maar veel minder dan roken."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje