Groot alarm om brand bij bedrijf Venlo, gevaarlijke stoffen vrijgekomen

Print
Venlo - Bij een bedrijf in Venlo woedt maandag- op dinsdagnacht een grote uitslaande brand. Daarbij zijn gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Er komt veel rook vrij.

De brand brak even voor half drie uit bij Ahc Benelux aan de Groot-Bollerweg. De brand woedt in een compartiment met zuurbaden die gebruikt worden om materialen in te reinigen. 

De vlammen slaan metershoog uit het dak. Brandweermensen vrezen voor verdere uitbreiding naar het naastgelegen Mifa Aluminium B.V., eveneens een metaalbewerkingsbedrijf. Daarom wordt de direct omgeving van het brandende gebouw nat gehouden. De brandweer laat het gebouw gecontroleerd uitbranden.

Luchtalarm
Het aanwezige personeel van de twee metaalbewerkingsbedrijven zijn geëvacueerd. Hulpverleners maken tevens een rondgang over het industrieterrein om slapende vrachtwagenchauffeurs te waarschuwen.

De brandweer raadt mensen aan uit de rook te blijven. Iets voor vier uur ging het luchtalarm af en werd er een NL-alert verspreid in Venlo. Inwoners wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te zetten.

Geschrokken
Veel mensen hadden de ramen juist openstaan om te luchten vanwege de tropische temperaturen overdag. Veel inwoners van Venlo zijn dan ook wakker geschrokken van het alarm.

Volgens een woordvoerder van de brandweer hebben meetploegen een lichte concentratie van zwavelzuurdioxide gemeten in de omgeving. Er wordt voortdurend gemeten.

Op Twitter klagen mensen tot in de verre omgeving van een brandend gevoel in de keel na het inademen van de rook die vrij komt bij de brand.

Omgeving
De hulpdiensten zijn massaal aanwezig en houden iedereen op een aanzienlijke afstand van de brand. Er is opgeschaald naar Grip 2.

Dat wil zeggen dat het incident een duidelijke impact heeft op de omgeving. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving zijn opgeroepen om het vuur te blussen. In totaal gaat het al om minstens twaalf blusploegen. De Limburgse brandweer krijgt ondersteuning van Brabantse collega's.

Verkeer
Inmiddels is het scheepvaartverkeer stilgelegd en zijn ook een aantal doorgaande wegen in de buurt van de brand afgesloten. Het bedrijventerrein Groot Boller is eveneens volledig afgesloten. 

Ahc Benelux is een coatingbedrijf voor metaal. Het verduurzaamt alluminium.