Grote brand Blerick: gevaarlijke stof vrijgekomen, omwonenden moeten binnen blijven

Het vuur bij de grote brand bij een metaalbewerkingsbedrijf in Blerick wordt steeds minder, maar is nog niet onder controle.

Redactie

Dat meldt een woordvoerder van de brandweer aan De Limburger. De brandweer laat het gebouw van Ahc Benelux aan de Groot-Bollerweg gecontroleerd uitbranden.

De directe omgeving wordt nat gehouden omdat het gevaar nog steeds bestaat dat het vuur zich uitbreidt naar naastgelegen bedrijven. Dat is niet helemaal gelukt, want ook in het naastgelegen metaalbewerkingsbedrijf Mifa Aluminium B.V. zijn volgens een woordvoerder brandhaarden ontdekt.

In de omgeving van de brand is een chemische stof vrijgekomen, namelijk zwavelzuur. Mensen die rook hebben ingeademd, kunnen last krijgen van tranende ogen, ademhalings- en slikproblemen.

LuchtalarmDe brand brak even voor half drie uit in de zuurbaden van Ahc Benelux. Het vuur breidde zich razendsnel uit en de rookwolken waren tot in de verre omgeving zichtbaar. Hulpdiensten schaalden daarom op naar Grip 2. De brandweer is massaal aanwezig. Er raakte niemand gewond.

Rond vier uur ging het luchtalarm af in Blerick en Venlo en werd een NL-alert verspreid. Inwoners in de wijde omgeving van de brand werd geadviseerd niet naar buiten te gaan en ramen en deuren gesloten te houden.

Blijf binnenInmiddels is dit gebied kleiner gemaakt. Mensen in de oranje zone moeten de ramen en deuren gesloten blijven houden en mogen het huis niet verlaten. Dit gebied is ook afgesloten door de politie. Even na zes uur in de ochtend ging in Blerick opnieuw het luchtalarm af.

Mensen die buiten het oranje gebied wonen mogen ramen en deuren open zetten om hun huis te ventileren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

WerknemersBedrijventerrein Groot Boller is afgesloten. Werknemers van de bedrijven op het terrein mogen er niet op.

Medewerkers die nog aanwezig waren mogen gewoon doorwerken. Alleen werknemers van Ahc Benelux en het naastgelegen Mifa zijn geëvacueerd.

Openbaar vervoerDe brand heeft ook gevolgen voor het openbaar vervoer. Dit komt omdat treinmachinisten en buschauffeurs die in de buurt wonen niet naar buiten mogen. Ook is een aantal doorgaande wegen afgesloten.

Tussen Venlo en Horst-Sevenum en tussen Venlo en Venray werd het treinverkeer op last van de hulpdiensten stilgelegd. Arriva zette vervangend busvervoer in. Even voor zeven uur konden de treinen weer gaan rijden. De bussen in Blerick rijden een omleidingsroute.

Het scheepvaartverkeer lag eveneens stil.

BluswaterHet vele bluswater op en rond de gebouwen is ernstig vervuild. De hulpdiensten gaan met de gemeente overleggen hoe het best met dit vervuilde bluswater kan worden omgegaan en waar het heen moet.

SalpeterzuurIn juni 2017 was het ook al raak bij het bedrijf. Toen ontplofte er een vat met duizend liter salpeterzuur en was de ravage enorm.