City-Tours chauffeur Maurice: Geen airco maar ARKO: ‘alle ramen kunnen open’

Print
City-Tours chauffeur Maurice: Geen airco maar ARKO: ‘alle ramen kunnen open’

Maurice zit al 18 jaar achter het stuur van de gele Amerikaanse schoolbus die vele Maastrichtenaren wel eens gezien zullen hebben. Afbeelding: Jeroen Janssen

Het is een bekende verschijning in de Maastrichtse binnenstad, de knalgele Amerikaanse schoolbus die toeristen langs de mooiste plekjes rijdt. Minder bekend is de markante chauffeur, de 82-jarige Maurice Engelbert uit Margraten die al 18 jaar aan het stuur zit van het gele gevaarte en in drie talen zijn gasten wegwijs maakt in de Limburgse hoofdstad.

Maurice is een positieve man en met mensen omgaan gaat hem gemakkelijk af. Mooi meegenomen in zijn beroep waarin hij dagelijks tussen de 100 en 200 passagiers in zijn bus ontvangt. Hij geniet ervan, iedere dag weer opnieuw, want stilzitten is aan de krasse tachtiger niet besteed.

Bulkwagens Enci
Maurice vertelt: “Toen ik gepensioneerd werd, had ik al snel in de gaten dat ik niet geschikt was om thuis te zitten. De muren kwamen op me af, ik verveelde me stierlijk. Per toeval kwam ik in contact met Kees van Stiphout van de gelijknamige rederij. Hij woonde, net als ik, in Margraten en wist dat ik 40 jaar op de bulkwagens van de ENCI had gereden. Kees vertelde dat hij van plan was om rondritten door Maastricht te gaan verzorgen met een Engelse dubbeldekker en hij vroeg of ik interesse had om als chauffeur te starten. Nou, dat klonk me als muziek in de oren."

Geen stuurbekrachtiging
Het was voor Maurice een avontuur om met een dubbeldekker door de stad te rijden. "Het stuur aan de verkeerde kant, geen stuurbekrachtiging en een stuurwiel als een autoband. Ga er maar aan staan. Maar het was leuk en de bus was een échte blikvanger."

Schone motor
Die dubbeldekker is er niet meer. "Nu rijd ik  met deze schoolbus, die heeft een schone motor en is heel wat gemakkelijker te besturen. Een hele fijne bus, maar ook niet gemakkelijk want zowel aan de voor- als aan de achterzijde heb je nog carrosserie, daar moet je wel rekening mee houden, anders maak je brokken.”

Zijn gezegende leeftijd is Maurice niet aan te zien, de jaren zijn ogenschijnlijk ongemerkt aan hem voorbij gegaan. Toch heeft ook hij moeilijke tijden doorgemaakt. 28 Jaar geleden verloor hij zijn vrouw en kwam hij met drie kinderen, waarvan de jongste pas 13 was, alleen te staan. “Dat gun je niemand, maar je moet door."

Door tot 2021
Ook in die periode bleef hij ondernemend en positief. “Ik voel me goed, heb drie geweldige kinderen en een hele mooie job die ik nog lang wil blijven doen. Onlangs is mijn rijbewijs verlengd, dus ik kan nog doorgaan tot 2021 maar ook daarna wil ik mijn rijbewijs verlengen want dit werk houdt me jong.”

Maurice geniet van zijn passagiers die hij vlotjes wegwijs maakt in de stad. “Ze komen uit alle windstreken. Ik bereid me ook altijd goed voor want je moet de mensen geen onzin verkopen, dan val je door de mand.”

ARKO
De vraag of hij het niet moeilijk vindt om in de bus te rijden nu het al wekenlang tropisch warm is, lacht Maurice van harte weg. “Ik heb mijn eigen variatie op de Airco, namelijk ARKO, alle ramen kunnen open.” Met een lach vertrekt hij met zijn passagiers voor weer een rondrit door de stad die hij inmiddels kent als zijn broekzak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen