Limburgse woningmarkt zit in ‘middenmoot’

Print
Limburgse woningmarkt zit in ‘middenmoot’

Afbeelding: ANP

De Limburgse woningmarkt blijft het goed doen. Er zijn in de eerste zes maanden van dit jaar minder woningen verkocht dan in 2017 in dezelfde periode, maar de daling (-3,5 procent) is kleiner dan in de overige provincies.

Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Kadaster door marktonderzoeker Woningmarktcijfers.nl.

Verschillen
Bij de ontwikkeling van de prijzen zit Limburg landelijk gezien in de ‘middenmoot’. De prijzen zijn hier gemiddeld met 7,2 procent gestegen. De regionale verschillen binnen de provincie blijven groot, blijkt uit de cijfers. Van de Limburgse regio’s laat Maastricht-Mergelland de beste ontwikkeling zien. In vergelijking met de eerste 6 maanden van 2017 is de koopsom daar gestegen met 11,3 procent.

Ook de regio’s Weert (+10,3 procent) en Parkstad Limburg (+8,7) doen het goed, meldt de marktonderzoeker. De regio Maasduinen bungelt qua prijsontwikkeling onderaan, met een plusje van 0,2 procent ten opzichte van vorig jaar. In de regio Venlo steeg de koopsom met 3,4 procent, in Venray en omstreken met 5,9 procent.

Parkstad
Parkstad Limburg springt er volgens Woningmarktcijfers.nl uit, omdat het de enige regio in Limburg is waar het aantal woningtransacties is gestegen. Het aantal verkopen steeg er met 7,2 procent, vergeleken met vorig jaar. In de rest van de provincie is het aantal transacties gedaald. Het hardst ging dat in de regio Venlo, waar de verkopen met 10 procent omlaag zijn gegaan. De regio Weert laat een vergelijkbaar beeld zien, met een daling van 9,2 procent.

Voor Limburg geldt dat huizen die te koop staan steeds sneller een nieuwe eigenaar vinden. De door analisten gehanteerde ‘theoretische verkooptijd woningen’ bedraagt voor heel Limburg op dit moment 5,2 maanden. Ook hier zijn er regionale verschillen. Zo staat een huis in Maastricht gemiddeld 4,1 maanden te koop en een woning in Maasduinen precies drie maanden langer.

Te koop
In twee jaar tijd zijn de verkooptijden volgens de marktonderzoeker met 60 procent afgenomen. Ter vergelijking: in het tweede kwartaal van 2016 lag de verkooptijd nog op 14 maanden. Destijds stonden in Limburg 12.700 woningen te koop, op dit moment zijn er dat 6200.