Kritiek op gebrekkige communicatie over brand Blerick

© Laurens Eggen

Er is discussie over de communicatie rond de grote brand in Blerick dinsdag. De officiële website met informatie lag plat, de burgemeester twijfelde aan het belang van die site en vond rampenzender L1 te langzaam.

Daan de Hulster

De officiële crisiswebsite met actuele info over de brand in Blerick waarbij giftige stoffen vrijkwamen, www.limburg-veilig.nl, was tijdens het incident dinsdagmorgen twee keer onbereikbaar. De site van de Veiligheidsregio Limburg-Noord vloog er om half zes uit toen een reguliere update van de server startte en was om half acht weer uit de lucht vanwege overbelasting.

PechDe eerste uitval noemt een woordvoerder van de Veiligheidsregio toeval en pech, de tweede is volgens hem dusdanig verholpen dat er vertrouwen is in een goede informatievoorziening bij een nieuw incident. In een vanwege het vrijgekomen schadelijke zwaveldioxide verstuurd NL Alert werden burgers opgeroepen ramen en deuren te sluiten en voor meer informatie naar limburg-veilig.nl. te gaan.

Lees ook: 'Als het alarm gaat wil je toch even kijken hoe heftig het is'

Tijdens de persconferentie over de brand werd het belang van die website gebagatelliseerd door burgemeester Antoin Scholten van Venlo, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Op de vraag wat hij ervan vindt dat de site van die organisatie deels onbereikbaar was, antwoordde hij "niet te weten of hij op die website zou kijken.” Scholten noemde limburg-veilig.nl iets voor mensen die "gebruikmaken van internet”. Hij pleitte, met het oog op senioren zonder internet, voor meer en snellere informatie via regionale rampenzender L1. En stelde dat die zender langer op zich liet wachten dan wenselijk.

Lees ook: Opluchting na brand in Blerick: ‘We mogen blij zijn dat de wind de goede kant op stond’

Te laatVolgens L1-hoofdredacteur Leo Hauben slaat Scholten ‘de plank mis’. "De eerste sirene loeide om 3.45 uur, wij werden pas om 4.17 uur gebeld door de veiligheidsregio van Scholten. Terwijl het verzoek om te starten als calamiteitenzender gedaan moet worden als de sirenes gaan loeien. Wij waren rond kwart voor vijf op de radio, sneller kan haast niet.” Een halfuur later was de radio-uitzending ook via het tv-kanaal van L1 te volgen. Hauben wijst erop dat de zender alleen verplicht is info over een calamiteit uit te zenden via de radio. Scholten reageerde kort op Hauben. "We gaan het hele incident evalueren. We zijn het eens dat snelheid cruciaal is voor het informeren van burgers.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal