Dodental aardbeving Lombok loopt verder op

Print
Dodental aardbeving Lombok loopt verder op

Afbeelding: ANP

Het aantal mensen dat overleed door de zware aardbeving bij Lombok afgelopen zondag is verder opgelopen. Hulpdiensten hebben het dodental inmiddels bijgesteld naar 131. De verwachting is dat dat nog verder zal oplopen.

Er zijn namelijk nog meldingen van doden die eerst moeten worden geverifieerd, zegt Sutopo Nguroho namens de hulpdiensten.

Bijna 2.500 mensen zijn in ziekenhuizen opgenomen met zware verwondingen en ruim 156.000 mensen zijn door de aardbeving van hun huizen verdreven. 

Twee aardbevingen
De aardbeving had zondag plaats met een kracht van 7 op de Schaal van Richter. Het was de tweede keer in korte tijd dat het bij toeristen populaire eiland werd getroffen door een beving en aan minstens zeventien mensen het leven kostte.

Lees ook: Angstige nacht op de heuvel in Lombok

Gili-eilanden
Een dag na de aardbeving was de chaos groot. Zo stonden op de stranden van de drie Gili-eilanden, net voor de kust van Lombok, lange wachtrijen. Toeristen wilden weg van de eilanden, weg van Lombok, en richting Bali.

Volgens woordvoerder Nguroho zijn alle toeristen die van de Gili's weg wilden inmiddels per boot vertrokken. Het gaat om zo'n 5.000 mensen.

De hulpverlening op Lombok komt inmiddels langzaam op gang. Er is vanaf Bali zwaar materieel - zoals bulldozers - aangekomen om het puin te lijf te gaan. Ook zijn vanaf Jakarta vijf vliegtuigen onderweg met voedsel, medicijnen, dekens, tenten en water.