Column

'Nederland gaat klimaat niet redden'

Print
'Nederland gaat klimaat niet redden'

Afbeelding: ANP

COLUMN - We hebben sinds kort een klimaatwet en een klimaatakkoord. Gaan we als Nederland het klimaat redden? Ik dacht het niet.

Nederland veroorzaakt 0,4 procent van de CO2-uitstoot in de wereld. Dat is, om zomaar een vergelijking te nemen, 1/7 deel van de uitstoot die alleen al het wereldwijde vliegverkeer veroorzaakt. Als CO2-reductie het klimaat al verandert, dan is de bijdrage van Nederland daaraan, hoe goed we ons best ook doen, volstrekt te verwaarlozen en met de beste wil van de wereld niet waarneembaar. Het is minder dan ruis. 

Desondanks zijn de economische offers die we brengen gigantisch. Er gaan onvoorstelbare bedragen naar subsidieturbines en subsidiecollectoren en tegelijkertijd gaan er jaarlijks honderden miljoenen aan subsidies naar elektrische auto’s om de stroomconsumptie te bevorderen. Nogmaals: voor een niet waarneembaar klimaateffect. 

Als klap op de vuurpijl moeten we nu van gas los. De idiotie van deze maatregel is onnavolgbaar. Toen het ernaar uitzag dat het eigen risico voor de zorgverzekering met een paar euro per jaar verhoogd zou worden, was het land te klein, de kabinetsvoorstellen om het lage btw-tarief te verhogen, werden betiteld als asociaal omdat dit gezinnen een paar tientjes per jaar gaat kosten. Van gas los betekent een kostenpost van duizenden euro’s, misschien wel tienduizenden per gezin. Nogmaals: voor een niet waarneembaar klimaateffect. 

Dit gebeurt allemaal terwijl de wereld om ons heen heel andere maatregelen neemt. Een van de meest succesvolle landen op het gebied van CO2-reductie is de Verenigde Staten, juist vanwege de grootschalige omschakeling op (schalie) gas. De Energiewende in Duitsland leidt tot gigacontracten voor de levering van aardgas met Rusland (Jawohl, Herr Putin). 

In Duitsland hebben ze inmiddels in de gaten dat de grootschalige omschakeling naar groene stroom elektriciteit zo duur heeft gemaakt, dat honderdduizenden gezinnen van de stroom zijn afgesloten omdat ze het niet meer kunnen betalen. 
China zoekt fanatiek naar (schalie)gas en blijft op grote schaal kolencentrales bouwen. Nederland gaat van gas los. 
Nogmaals: voor een niet waarneembaar klimaateffect. 

Nederland heeft het beste gasdistributiesysteem ter wereld en aardgas is met afstand de schoonste fossiele energiebron ter wereld. Als iedereen in de wereld op dezelfde manier van gas gebruik zou maken als Nederland, dan zouden alle klimaatdoelstellingen met vlag en wimpel gehaald worden. Maar wij moeten zo nodig een stap extra doen. Nogmaals: voor een niet waarneembaar klimaateffect, maar wel tegen enorme kosten. 

Blijkbaar hebben wij er behoefte aan de rest van de wereld onze morele superioriteit te tonen. Kijk eens, wat wij doen, levert niets op, maar we geven er wel meer dan 100 miljard aan uit.  Nu jullie nog. 

Het meest verontrustende vind ik nog dat een kind begrijpt dat een land niet op zon en wind alleen kan draaien. Oplossingen voor dat probleem zijn óf onbetaalbaar (waterstof) óf in strijd met de wetten van de natuurkunde (superlichte accu’s). 

Het zou wenselijk en ook eerlijk zijn om te erkennen dat een CO2-vrije en betaalbare energievoorziening alleen te realiseren is met kernenergie.  De Finse Groenen hebben dat inmiddels erkend. Finland is dan misschien niet moreel superieur, maar wel veel meer een gidsland dan Nederland. 

Loek Radix is econoom en zelfstandig adviseur

Reageren? Mail de lezersredactie