Column

'Oei, de sjeiks zijn boos'

Print
'Oei, de sjeiks zijn boos'

Afbeelding: iStock

COLUMN - Canada heeft bonje met Saudi-Arabië omdat het iets durfde te zeggen over de vrouwenrechten in dat land. Go, Canada, go!

Eindelijk een westers land dat de sjeiks aanspreekt op hun middeleeuwse gedrag. Het werd tijd. De hypocrisie van het westen ten aanzien van Saudi-Arabië is he-mel-ter-gend. Een grote mond hebben ‘we’ tegen alles en iedereen die zich niet gedraagt volgens onze normen. Behalve dus tegen Saudi-Arabië. Want tja… olie hè? En lekker veel (wapen)handel, bruggen bouwen, grote baggerklussen, je weet toch?

Rusland: foei! Iran, Noord-Korea: effe dimmen! Hongarije, Polen: stoutste jongetjes van de Europese democratische klas. Turkije: dictator! China: mensenrechten! Israël: de nieuwe fascisten! Geen land ontsnapt aan de westerse en Nederlandse schoolmeesterverwijten.

Maar wellicht het wreedste, achterlijkste regime van allemaal, dat zijn fundamentalistische islam ook nog exporteert naar Europa, een land waar vrouwen – guttegut – sinds kort mogen autorijden, dat land is onze beste huisvriend. Canada heeft nu de moed de Saudische toorn te weerstaan. Dat er maar veel landen mogen volgen.

Reageren? Mail de lezersredactie