Rechter bezoekt appartement fatale val Ivana Smit

Print
Rechter bezoekt appartement fatale val Ivana Smit

Afbeelding: ANP

In het onderzoek naar de dood van het 18-jarige fotomodel Ivana Smit uit Sittard is door de rechter een bezoek gebracht aan het appartement in Kuala Lumpur waar zij eind vorig jaar van het balkon was gevallen.

Dat gebeurde tijdens de eerste van acht zittingsdagen van het zogeheten Coroner's Court. Hierin moet de rechter bepalen wat de oorzaak is geweest van de dood van het achttienjarige model en of er verdachte omstandigheden waren.

Lees ook: Wat is er gebeurd met Ivana? Proces in Kuala Lumpur begint woensdag

De rechter en tientallen andere aanwezigen waren gezamenlijk naar de twintigste en zesde verdieping van het complex in Kuala Lumpur gegaan. Smits oom was daar ook bij, haar moeder niet. Smit viel vanaf het balkon van het appartement van een Amerikaans echtpaar naar beneden en kwam op de zesde verdieping terecht.

Zittingen
De zittingen duren tot en met 24 augustus. Onder anderen worden het Amerikaanse echtpaar gehoord en ook haar ouders, grootouders en vriend zijn opgeroepen.

Smit overleed op 7 december vorig jaar na een val van een balkon in de hoofdstad Kuala Lumpur. Op haar lichaam is letsel aangetroffen dat ze mogelijk al voor de val had opgelopen. Ook zijn er sporen van drugs in haar lichaam gevonden. Haar familie gelooft niet dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

Familie
De familie wordt ter plaatse begeleid door medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur. Tijdens de zitting woensdag was er bijstand. Voor de komende zittingsdagen wordt per keer bekeken of er iemand bij zal zitten, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De zaak wordt nauwlettend gevolgd, meldt hij.

 

Speciale procedureDe Coroner's Court is een speciale procedure binnen het Maleisische rechtssysteem. Daarin wordt gekeken hoe Smit is gestorven en of er mogelijk iemand strafrechtelijk betrokken is bij haar dood. Het Nederlandse Openbaar Ministerie is ook bezig met een oriënterend onderzoek. Of er daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek gaat komen, valt nog niet te zeggen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen