Dodental na aardbeving Lombok loopt op tot 347

Print
Dodental na aardbeving Lombok loopt op tot 347

Zeker 300 Nederlandse toeristen hebben inmiddels Lombok verlaten na de aardbeving, maar enkele tientallen Nederlanders zitten nog steeds vast. Afbeelding: AD/ANTARA FOTO

Het dodental na de aardbeving op Lombok blijft oplopen. 347 mensen overleefden de ramp van zondag niet. Zeker 300 Nederlanders zijn na de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok geëvacueerd, maar zoveel geluk heeft niet iedereen. Enkele tientallen landgenoten zitten nog steeds vast.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft iedereen die weg wil en contact heeft gezocht met de ambassade nu wel een ticket. Maar sommigen moeten nog tot vrijdag wachten voordat er plek is op een vlucht. Iedereen die dat wilde, is nu in elk geval wel weg van de Gili-eilanden in het noordoosten van Lombok. Daar was de situatie voor toeristen het ergst, omdat veel hotels ernstig beschadigd waren en de elektriciteit was uitgevallen.

Blijven
Overigens wil niet iedereen weg. Sommige Nederlanders kiezen er vrijwillig voor om te blijven, bijvoorbeeld omdat ze er werken.

Volgens het ministerie zijn er geen vermiste Nederlanders meer op Lombok. Vrijwel elke familie in Nederland die aanvankelijk geen contact kon leggen met naasten die in het getroffen gebied verbleven, hebben hen inmiddels kunnen spreken. 

Gewond
Bij de aardbeving zijn enkele Nederlanders gewond geraakt, maar niemand ernstig. Het dodental onder de lokale bevolking is inmiddels opgelopen naar 347. Zo'n 2500 mensen zijn zwaargewond en zeker 150.000 mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd.

De Nederlandse ambassade opende maandag een speciale hulppost op het vliegveld van Lombok. Daar hebben zij gestrande toeristen tips gegeven voor het boeken van tickets en geholpen bij het regelen van praktische zaken. Donderdagavond wordt de hulppost gesloten.