‘John B. regisseur van vergismoord op Tanja in Venlo’

© Facebook politie

Het net lijkt zich te sluiten rond John B. uit Helden. Hij wordt gezien als de hoofdrolspeler in de moordzaak Tanja Gurskaja. B. blijft in de cel. Met dank aan Dennis W. uit Tegelen.

Jos Emonts

Dennis W. (38) uit Tegelen heeft recent bij de politie verklaard dat John B. uit Helden de opdracht heeft gegeven om Wilmo Rebel in zijn woonplaats Venlo te liquideren. Dat melden bronnen aan De Limburger.

GeloofwaardigDe rechtbank Limburg vindt de verklaring van D. blijkbaar zo belastend en geloofwaardig dat zij woensdag heeft besloten dat John B. zeker tot 8 oktober in de cel moet blijven.

Dennis W. zou ook hebben verklaard over zijn rol en die van de Let Janis V. die destijds beiden op de plaats delict waren. De advocaten van betrokkenen en het Openbaar Ministerie wilden woensdag niet reageren op de nieuwe, verrassende ontwikkelingen.

Lees ook: Politie pakt John B. uit Helden opnieuw op voor moord op Tanja Gurskaja

VergissingBij een aanslag op 25 oktober 2012 troffen de kogels per vergissing Tanja Gurskaja en niet het beoogde doelwit, haar man Wilmo Rebel. De 39-jarige vrouw van Wit-Russische komaf werd voor haar woning aan de Lovendaalseweg in Venlo doodgeschoten toen ze haar hond uitliet.

De Limburger meldde onlangs dat de 57-jarige Heldenaar sinds 24 juli opnieuw vastzit omdat het onderzoeksteam een nieuwe, zeer belastende, verklaring heeft over zijn rol de liquidatie. Nu blijkt dat die door medeverdachte Dennis W. is afgelegd.

Geheim agentW. sprak in 2013 al met een geheim agent over een verklaring in de zaak Gurskaja. W. zat destijds voor een drugszaak in een cel in Letland. In ruil voor overplaatsing naar Nederland wilde hij zijn verhaal over de moord vertellen. De geheim agent kon in Letland niets voor hem betekenen. In 2015 belandde W. alsnog in een Nederlandse gevangenis. Daar hoorde hij dat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Gurskaja.

Lees ook: Verdachten van vergismoord na zes jaar voor de rechter

Politie en justitie zien John B. al jaren als de regisseur van de moord op Gurskaja. B. werd in mei 2013 op Schiphol voor het eerst aangehouden in de moordzaak. Hij stond toen op het punt om naar het buitenland te vertrekken. De rechtbank in Roermond oordeelde in 2014 dat B. geen kans had op een eerlijk proces, omdat de officier van justitie een belangrijk getuigenverhoor verborgen had gehouden voor de verdediging. Het hof in Den Bosch bepaalde een jaar later dat de zaak weer opgepakt moest worden.

ProcesOp 8 oktober, zes jaar nadat Tanja Gurskaja in Venlo werd doodgeschoten, begint het vierdaagse proces tegen Dennis W. en John B. De derde verdachte, de 41-jarige Let Janis V. zit in zijn land in de cel. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het niet lukken om ook hem in het najaar in Nederland voor de rechtbank te krijgen. Hij zal wellicht later alsnog berecht worden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal