Mariakapel van sloophout in Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld

Print
Mariakapel van sloophout in Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld

Tiny Lexis op de bouwplaats met het ontwerp van de nieuwe Mariakapel. Op de achtergrond staat het geplaatste altaar. Afbeelding: Harry Heuts

De bouw van de zo gewenste Mariakapel in Wittevrouwenveld kan bijna beginnen. De zoektocht naar het juiste ontwerp, materiaal en ‘een echte Maria van Wittevrouwenveld’ is inmiddels afgerond.

Kunradersteen of toch sloophout uit de wijk? Een altaar onder een afdak of een zevenhoekige kapel? En een bestaand Mariabeeld of misschien toch een kunstwerk van een moeder uit de wijk die model staat voor Maria? Het plan voor de nieuwe Mariakapel op de begraafplaats Oostermaas in de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld is in het afgelopen jaar verschillende malen gewijzigd.

"Pastor Mattie Jeukens is nogal creatief, dus hij kwam steeds met nieuwe ideeën”, zegt Tiny Lexis van comité ’t Kapelke, dat vorig jaar werd opgericht om het project vlot te trekken. Maar nu de fundering klaar is en de materialen binnen zijn, kan de bouw van de kapel - sinds de jaren negentig een grote wens vanuit de buurt - beginnen. Het wordt een zevenhoekige kapel met glas-in-loodramen voor, door en vanuit de gemeenschap. Zo is het bouwmateriaal, voornamelijk hout, afkomstig van sloopwoningen aan de verderop gelegen Tillystraat. "Dat heeft de pastor met woningstichting Servatius geregeld”, zegt Lexis.

Collecteren
Het comité zorgde voor de financiering. Lexis: "Na enkele keren collecteren bij de ingangen van de begraafplaats en het aanschrijven van bedrijven hadden we al 12.000 euro binnen. Daar schrokken we zelf van. En dat is opgelopen tot zo’n 20.000 euro.” Om de mensen direct resultaat te laten zien, werd alvast een altaar van Kunradersteen gebouwd. Op diezelfde plek zou ook de kapel komen, maar aangezien het om een strooiveld ging, is er uiteindelijk voor gekozen de kapel op het tegenover gelegen grasveld te bouwen.

En dan was er nog de vraag welk Mariabeeld in de kapel moest komen. "Ik vroeg me af of er niet een echte nieuwe Maria van het Wittevrouwenveld zou kunnen komen?”, schreef de pastor in het parochieblaadje. Vervolgd door: "Voor de kunstenaar die het aan zou durven en willen, zijn er modellen genoeg: elke moeder namelijk van het Vrouwenveld, Wyckerveld of Nazareth. Want verdienen die eigenlijk niet allemaal een standbeeld?”

Mariabeeld
Uiteindelijk lag de oplossing dichtbij, toen bleek dat in een opslagruimte van Trefcentrum Wittevrouwenveld een groot Mariabeeld stof stond te vangen. Met het beeld zijn alle ingrediënten nu binnen.

Omdat enkele vergunningen nog niet binnen zijn kan de bouw van de kapel nog niet beginnen.