Registratie orgaandonorschap: Parkstad zegt vaakst 'nee'

Print
Registratie orgaandonorschap: Parkstad zegt vaakst 'nee'

Afbeelding: ANP/Localfocus

Brunssum / Horst / Kerkrade / Landgraaf - De animo om na je overlijden organen af te staan, is nergens in Limburg relatief zo laag als in de regio Parkstad. In vier plaatsen (Brunssum, Kerkrade, Heerlen, Landgraaf) komt het percentage mensen dat kiest voor ‘nee’ - afgezet tegen het totale aantal inwoners vanaf 12 jaar - uit op 16 procent.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die donderdag bekend zijn gemaakt. CBS-onderzoeker Maarten Bloem: "In algemene zin kiezen mensen met een hogere opleiding er wat vaker voor donor te worden dan mensen met een lage opleiding. Ook valt op dat grotere steden iets lager scoren qua potentiële donoren: dat heeft mede te maken met het aantal inwoners met een migratieachtergrond. Moslims kiezen er wat vaker voor geen donor te willen zijn.”

Het laagste percentage nee-registraties - 10 - noteert het CBS in Horst aan de Maas en Peel en Maas. Mook en Middelaar komt op 11. Het Nederlands gemiddelde ligt op 12 procent.

Verschillen
Het CBS zette op een rij hoeveel Nederlanders vanaf 12 jaar zich sinds 2014 nieuw hebben ingeschreven in het landelijke donorregister en met welke voorkeur. Er zijn vier keuzes: wél toestemming voor orgaandonatie, géén toestemming, nabestaanden beslissen of een ‘specifiek persoon’ kiest. Het CBS keek ook naar verschillen tussen gemeenten.

Lees ook: Orgaandonor? Half Limburg koos nog niet

In de grafiek die dat oplevert, valt direct het verschil op tussen Noord- en Zuid-Limburg. Alwaar Parkstad ‘hoog’ scoort met de ‘geen toestemming’-keuze, lijken de inwoners van gemeenten in de kop van de provincie ‘vrijgeviger’ na hun dood.

Horst
In Horst aan de Maas ligt het percentage mensen dat ervoor kiest zijn of haar organen te laten hergebruiken - ook hier berekend naar de totale bevolking van 12 jaar en ouder - op 31 procent. De gemeenten Peel en Maas en Mook en Middelaar blijven daar met 30 procent niet veel bij achter. Venray scoort 28 procent. Ter vergelijking: in Kerkrade ligt dat percentage op 20, in Heerlen en Landgraaf op 22. Vaals duikt daar met 18 procent nog onder.

Bekijk op de kaart hieronder welk percentage van de inwoners in jouw gemeente zich heeft geregistreerd als donor of als niet-donor.

Meten we het aantal ‘nee’- en ‘ja’-registraties niet af naar de totale bevolking, maar kijk je naar de verhouding binnen het aantal daadwerkelijk geregistreerden, dan levert dat andere cijfers op. In totaal staan in Limburg 442.400 mensen in het donorregister geregistreerd. 133.300 hebben er vastgelegd geen toestemming te geven voor donatie (30 procent). 56 procent geeft wel toestemming. De overige 14 procent laat het besluit aan nabestaanden.

Opvallend in de CBS-cijfers is verder het relatief hoge percentage jongeren dat zich registreert als niet-donor. Dit daalde van 2014 naar 2015 miniem, van 4 naar 3 procent, maar steeg daarna hard. Van 4 procent in 2017 naar 11 procent in 2018. Bloem heeft er geen sluitende verklaring voor: "We weten het gewoon niet.”

Hij constateert wel dat het absolute aantal jongeren dat zich registreert gering is, afgemeten naar het aantal personen in de leeftijdsgroepen 30, 40, 50 en 60-jarigen. “Voor veel jongeren is het onderwerp orgaandonatie wellicht toch een ver van mijn bed show”.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje