PVV-raadslid Willie Dille overleden

PVV-raadslid Willie Dille.© ANP

Het Haagse PVV-raadslid Willie Dille (53) heeft woensdag zelfmoord gepleegd. Dat melden de PVV en betrokkenen uit haar omgeving.

AD/Ingrid de Groot

Rond de Haagse politica ontstond woensdag ophef nadat zij een filmpje plaatste op haar Facebook. Dille verklaarde daarin dat zij slachtoffer was van een groepsverkrachting door moslims die wilden dat ze haar mond zou houden in de gemeenteraad. Ze oogde op de beelden vermoeid en was zichtbaar vermagerd en diep aangeslagen.

Het raadslid vertelde op het filmpje dat ze deze week nog bedreigd was en voor haar leven vreesde.

Lees ook: PVV meldt verkrachting Haags raadslid

De PVV vroeg woensdagmiddag na het verschijnen van het filmpje nog om rust rond de Haagse. Fractievoorzitter Karen Gerbrands ontkrachtte daarbij dat Willie een fantaste was of in de war was.'IJzersterke vrouw'"Het beeld dat nu wordt geschetst als zou Willie een labiel gekkie zijn, wil ik met kracht ontkennen. Vriend en vijand zullen bevestigen dat Willie een ijzersterke vrouw is, die zich niet gek laat maken,'' was gisteren de verklaring van de PVV.De partij zegt vandaag dat ze diep geschokt en verslagen is door het overlijden van het raadslid. "Met verslagenheid en intens verdriet hebben wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van onze collega strijdmaker en bovenal vriendin Willie Dille. Wat haar is overkomen en vooral de reacties daarop kon zij niet meer dragen,'' aldus de PVV.De partij stelt diep mee te leven met de nabestaanden. ,Wij wensen haar familie en vrienden alle kracht en sterkte bij het verwerken van het enorme verlies. We zullen doorstrijden zodat haar dood niet voor niets is geweest.''

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

KamerlidWillie Dille zat van 17 juni 2010 tot 20 november 2012 voor de PVV in de Tweede Kamer. Daarvoor was zij van 11 maart 2010 tot aan haar aantreden als Kamerlid lid van de gemeenteraad van Den Haag. In mei 2012 keerde zij terug in de Haagse gemeenteraad. De Haagse was een pure politica en stond bekend om haar vlijmscherpe tong en humor. Privé had ze de zorg over pleegkinderen en was ze vijfentwintig jaar werkzaam in de gehandicaptenzorg. Dille was getrouwd en had vier kinderen.

Onder vuurDille kwam tijdens haar politieke loopbaan vaker onder vuur te liggen. 2,5 jaar geleden ontstond ophef nadat zij via Facebook een video had gedeeld waarin de suggestie werd gewekt dat moslims met een atoombom zouden moeten worden uitgeroeid. In februari 2018 ontstond discussie in de Haagse gemeenteraad over haar positie. Burgemeester Pauline Krikke gelaste toen een officieel onderzoek naar het woonadres van de politica. Ze zou in Rijswijk nog een huis hebben en daar vaker verblijven dan op haar officiële adres in Den Haag. Wonen in de stad waar je raadslid bent, is verplicht in Nederland.Dille ontkende met kracht dat ze sjoemelde met haar verblijfplek. Het onderzoek naar adresfraude gaf geen aanleiding voor ontslag van haar politieke werk in de raad.

Zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 en 113.nl