Aramco lijft Geleense rubberproducent in

Print
Aramco lijft Geleense rubberproducent in

Arlanxeo maakt onder meer rubber voor autobanden. Afbeelding: ANP

Sittard - Aramco, het grootste olie- en gasconcern van Saudi-Arabië, neemt de Geleense producent van synthetisch rubber Arlanxeo over. Met de deal is een bedrag van 1,4 miljard euro gemoeid.

Aramco heeft al een belang van 50 procent in de onder meer op chemiecomplex Chemelot gevestigde joint venture met het Duitse chemieconcern Lanxess. De Saudi's hebben met de Duitsers overeenstemming bereikt over de koop van hun helft van de aandelen.

Auto-industrie
Arlanxeo maakt synthetische rubbers die worden gebruikt voor de productie van banden en onderdelen voor de auto-industrie en de bouwsector.

Het bedrijf heeft ruim 3.800 werknemers en twintig fabrieken in negen landen en is goed voor een jaaromzet van meer dan 3 miljard euro. Het hoofdkantoor zit in Geleen, de grootste fabriek ligt in het Duitse Dormagen, vlakbij Keulen. Ook in Geleen heeft het concern een productievestiging.

Bedrijfsstrategie
Chemiereus Lanxess, met hoofdkantoor in Keulen en wereldwijd 19.000 medewerkers, wil met de opbrengsten van de deal zijn balans versterken, zo laat het concern in een persbericht weten. Ook past de verkoop in de bedrijfsstrategie waarin Lanxess zich steeds meer wil toeleggen op middelgrote fijn- en specialchemie.

Dat was in 2016 ook de reden om de rubberproductie los te weken en de joint venture met de Saudi’s aan te gaan. In eerste instantie was het de bedoeling om vijf jaar samen te werken, maar aan die overeenkomst komt nu dus voortijdig een einde.

Logische stap
Overname van Arlanxeo is volgens Aramco een logische stap. Honderd procent controle over het concern zorgt er volgens de Saudi’s voor dat het portfolio van de chemiereus niet alleen verder wordt uitgebreid, maar ook diverser wordt. Dat is goed voor de toekomstige groei, verwacht de top van de multinational.

Sabic
Aramco heeft naar verluidt ook interesse in overname van het eveneens Saudische chemieconcern Sabic, met Europees hoofdkantoor in Sittard. De oliegigant wil de aandelen overnemen die nu nog in het bezit zijn van het Public Investment Fund (PIF).

Het grootste vermogensfonds van Saudi-Arabië heeft een belang van 70 procent in Sabic. Aramco zou de banken JP Morgan en Morgan Stanley hebben ingeschakeld om een mogelijke deal voor te bereiden.