Roermond ontsnapt aan ramp: 'Een vonkje en de boel had kunnen ontploffen'

Print
Roermond is donderdagmiddag door het oog van de naald gekropen bij een groot gaslek in een transportleiding. "Eén vonkje en de boel was ontploft."

Dat zegt een woordvoerder van gasbedrijf Enexis. Het lek was ontstaan tijdens werkzaamheden in nieuwbouwwijk 't Parcje. Een graafmachine raakte een transportleiding van 20 centimeter doorsnee, waardoor er een groot gat ontstond. "De druk in zo'n leiding is 4 bar. Ter vergelijking: bij gasleidingen in huis is dat zo'n 30 millibar. Er kwam dus snel een grote hoeveelheid gas onder grote druk vrij."

Onweer
In zo'n situatie is het kleinste vonkje genoeg voor een enorme explosie. "Vooral ook omdat er sprake was van onweer in de omgeving had de boel bij een blikseminslag zo kunnen ontploffen."

Lees ook: Gaslek Roermond: gevaar geweken, bewoners kunnen terug naar huis

168 woningen werden direct na de melding van het lek ontruimd. Bewoners werden in de buurt ondergebracht. Volgens Enexis is dat zonder problemen verlopen. Rond kwart voor vijf mochten de bewoners weer terug naar huis. Het gasbedrijf heeft het gas in de omgeving afgesloten en is bezig om het lek te dichten.

De brandweer heeft in de woningen metingen verricht om te kijken of er ergens nog gas aanwezig is. Dat is niet aangetroffen, maar Enexis raadt mensen aan om uit voorzorg niet met bijvoorbeeld een brandende sigaret naar binnen te gaan als ze terug naar huis gaan.