Zo werken de nieuwe Heliscreens in Landgraaf

© Gemeente Landgraaf

De gemeente Landgraaf heeft de landelijke primeur als het gaat om de zuiveringsinstallatie Heliscreen.

Ruben van Erp

Landgraaf heeft in de sloot de Kraangracht twee exemplaren naast elkaar geplaatst om bij extreme regenval de rivier de Worm en de aangrenzende natuurlijke oevers schoon te houden.

Groot zeefEen Heliscreen is een grote zeef in de vorm van een buis, waar tijdens een flinke regenbui rioolwater vermengd met regenwater doorheen stroomt. In de buis zitten gaatjes met een diameter van zes millimeter, waar water en fijne stoffen doorheen kunnen.

Zichtbare vervuiling zoals tissues, papier, hout, plastic en dergelijke moeten door de Heliscreens worden tegengehouden.

BufferDe plaatsing van de Heliscreens is gecombineerd met de aanleg van een waterbuffer met een opvangcapaciteit van 2.000 kubieke meter. Bij extreme regen wordt het overtollige rioolwater in de Kraangracht via de Heliscreens geleid naar deze buffer.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee