Nederlandse piloten Ryanair mogen staken: 4000 vakantiegangers gedupeerd

© EPA

Alle Ryanair-vliegtuigen blijven vrijdag aan de grond. De rechtbank in Haarlem heeft zojuist besluiten dat piloten in Nederland 24 uur mogen staken. De vliegtuigmaatschappij wilde dat voorkomen.

AD

Voor aanstaande vakantiegangers staat er veel op het spel: vrijdag worden van Ryanair vanaf de vliegvelden Eindhoven en Schiphol geannuleerd. Vierduizend vakantiegangers worden gedupeerd. Piloten staken net als in Duitsland, Ierland, België en Zweden de hele dag voor betere arbeidsvoorwaarden.Kort gedingPrijsvechter Ryanair wilde die staking in het hoogseizoen voorkomen en heeft daarom een kort geding aangespannen tegen de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), die de staking organiseert. De pilotenvakbond is boos over dat besluit: "Met deze dagvaarding probeert Ryanair wederom rechten van haar medewerkers te ontnemen. Het cao-conflict waar Ryanair zich in bevindt gaat namelijk over werknemersrechten.”

DupeHet conflict met Ryanair draait vooral om de arbeidsvoorwaarden van de budgetmaatschappij. De VNV keert zich bijvoorbeeld tegen schijnzelfstandigheid en wil doorbetaling bij ziekte. Daarnaast vinden de bonden in alle betrokken landen dat de lokale arbeidswetgeving van kracht moet zijn op de arbeidscontracten. Nu geldt voor de veertig tot vijftig in Nederland werkzame Ryanair-vliegers de Ierse wetgeving.

Ook elders heeft de Ierse luchtvaartonderneming het aan de stok met de bonden. Het cabinepersoneel in verschillende landen staakte vorige maand al eens. In juli vielen duizend vluchten uit door uiteenlopende redenen, vooral de stakingen. Bijna 200.000 reizigers werden daar de dupe van.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee